Polijas alā atrastas pusmiljonu gadu senas izmirušu cilvēku sugu pazīmes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Atosan/Shutterstock

Polijā kādā alā atrasti aizvēsturiski akmens instrumenti, kas identificēti kā vieni no vecākajiem šajā reģionā, un pusmiljonu gadu senas izmirušu cilvēku sugu pazīmes, vēsta portāls "Science Alert".

Instrumenti no alas ir no 450 000 līdz 550 000 gadu veci. Šī datēšana var ļaut zinātniekiem uzzināt vairāk par cilvēkiem, kas tos radīja, un viņu migrāciju un apmešanos Centrāleiropā.

Piemēram, laika grafiks, visticamāk, nozīmē, ka instrumentus izgatavoja izmirušas cilvēku sugas "homo heidelbergensis", ko parasti uzskata par pēdējo neandertāliešu un mūsdienu cilvēku priekšteci.

"Tas ir ārkārtīgi interesants aspekts. Mēs varam izpētīt "homo heidelbergensis" izdzīvošanas iespēju robežas un tādējādi novērot, kā viņi pielāgojās šiem nelabvēlīgajiem apstākļiem," sacīja Varšavas universitātes arheoloģe Malgozata Kota.

Alā "Tunel Wielki" tika veikti izrakumi 20. gadsimta 60. gados, un 2016. gadā arheologi atkal atgriezās šajā vietā.

2018. gadā Kota un viņas komanda atgriezās alā. Viņi no jauna atvēra un pagarināja vienu no ejām, rūpīgi pārbaudot dažādus gadsimtu gaitā uzkrātos slāņus un savācot vairāk kaulu, lai tos analizētu.

Viņi atklāja, ka augšējos slāņos patiešām bija senu dzīvnieku sugu kauli. Bet apakšējais slānis bija izteikti vecāks. Tajā bija vairāku sugu kauli, kas dzīvoja pirms pusmiljona gadu, piemēram, mūsdienu pelēkā vilka sencis un Eiropas jaguārs "panthera gombaszoegensis".

Slānī, no kura tika iegūti kauli, bija arī krama plēšanas liecības, tostarp sagataves, no kurām veidot citus instrumentus. Bija arī daži gatavie instrumenti, piemēram, naži.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu