Zinātnieki noskaidrojuši, ka Arktika drīz varētu izraisīt nākamo pandēmiju (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Nico Cuervo/Shutterstock

Pasaulei sasilstot un ledāju kušanai turpinoties, Arktika var kļūt par "auglīgu augsni" jaunajām vīrusu pandēmijām. Klimata pārmaiņas var palielināt risku, ka Ebolas vīruss, gripa vai Covid-19 paveids var attīstīties tieši tur, vēsta portāls "Science Alert".

Jaunā pētījumā zinātnieki aplūkoja Hazen ezera augsni un nogulumus. Tas ir lielākais ezers uz ziemeļiem no polārā loka. Iegūstot augsnē atrastos DNS un RNS segmentus, zinātnieki centās identificēt vidē esošo vīrusu kopumu.

Izmantojot datoralgoritmu, lai pētītu vīrusus, komanda noskaidroja vīrusu pārnešanas risku. Galvenais secinājums, ko komanda ieguva, ir tas, ka vīrusi var izplatīties līdzīgi kā Covid-19, pārejot no dzīvnieku populācijām uz cilvēkiem.

"Ja klimata pārmaiņas arī novirzītu potenciālo vīrusu vektoru un rezervuāru sugu diapazonu uz ziemeļiem, Arktika varētu kļūt par auglīgu augsni jaunām pandēmijām," raksta pētnieki savā publicētajā pētījumā.

Viņi salīdzināja gan vīrusu, gan to pārnēsātāju evolūcijas ceļu, meklējot atšķirības un līdzības starp abiem.

Viens no pētnieku izvirzītajiem skaidrojumiem ir tāds, ka palielināta ledāju ūdens notece nozīmē, ka vairāk organisko materiālu un tajā esošo organismu tiek ieskaloti ezerā, nevis paliek uz zemes.

"Klimatam mainoties, mainās arī Arktikas mikrobiosfēra, kas savukārt ietekmē daudzus ekosistēmu procesus, piemēram, jaunu patogēnu rašanos," raksta pētnieki.

Arktika ir viena no pasaules daļām, kas ir visneaizsargātākā pret klimata pārmaiņām. Tajā pašā laikā zinātnieki brīdina arī par paaugstinātu pandēmiju risku, ko izraisa vairāki faktori – cilvēku darbība, kas iznīcina dabiskās dzīvotnes un liek dzīvniekiem un cilvēkiem dzīvot arvien ciešāk.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu