44 dienas premjeres amatā pabijusī Trasa var saņemt ievērojamu ikgadējo pabalstu līdz mūža galam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Liza Trasa.
Liza Trasa. Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Liza Trasa ceturtdien paziņoja par savu demisiju, esot šajā amatā 44 dienas. Medijs "Business Insider" norāda, ka pat īsais laiks amatā ļauj Trasai iegūt ievērojamu pabalstu līdz mūža beigām.

Trasa tagad var pieprasīt ikgadējo pabalstu 115 000 sterliņu mārciņu apmērā, kas paredzēts bijušajiem Lielbritānijas premjerministriem.

Trasa amatā stājās tikai pirms sešām nedēļām, un tādējādi viņa kļuvusi par valdības vadītāju, kas amatā bijusi visīsāko laiku visā Lielbritānijas vēsturē. Iepriekšējais rekords piederēja Džordžam Kanningam, kurš premjera krēslā aizvadīja 119 dienas līdz savai nāvei 1827.gada 8.augustā.

Saskaņā ar Lielbritānijas valdības sniegto informāciju visiem bijušajiem premjerministriem tiek piešķirts ikgadējs pabalsts. To mērķis ir atmaksāt izdevumus, kas radušies, pildot publiskos pienākumus.

Vienīgais nosacījums, lai varētu saņemt šādu pabalstu, - jābūt bijušajam premjerministram.

Šo pabalstu viņa saņems katru gadu līdz mūža galam.

Jau ziņots, ka Trasa pavēstījusi, ka informējusi karali Čārlzu III par atkāpšanos no Konservatīvās partijas līderes amata.

"Ņemot vērā situāciju, atzīstu (..), ka nevaru pildīt mandātu, ar kuru Konservatīvā partija mani ievēlēja," paziņoja Trasa, stāvēdama pie valdības vadītāja rezidences Dauningstrītā 10.

Premjerministre piebilda, ka viņas pēcteča vēlēšanas tiks sarīkotas jau nākamnedēļ, bet līdz nākamā toriju līdera izraudzīšanai viņa turpinās pildīt valdības vadītāja pienākumus.

Pēc tam, kad Trasa bija spiesta atteikties no lielākās daļas savas ekonomiskās programmas, kas pēc tās nodošanas atklātībā 23.septembrī noveda pie mārciņas un valdības obligāciju kursa strauja krituma, konservatīvo pārstāvji parlamentā arvien skaļāk pieprasīja viņas demisiju.

Trasa mēģināja stabilizēt savu administrāciju, finanšu ministra amatā ieceļot bijušo veselības ministru Džeremiju Hantu, taču trešdien no amata atkāpās iekšlietu ministre Sjuela Breivermena, sagraujot visus premjeres pūliņus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu