Dzintris Kolāts: slimības veids ir sarežģīts, bet esam izveseļošanās fāzē!

Ieva Raiskuma
, Sadaļas Cilvēks redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzintris Kolāts un jaunā "Nēģu bībele" oktobrī. Nu jau Dzintris  ir atpakaļ mājās Kuivižos un gatavojas tradicionālajam 18. novembra pārgājienam.
Dzintris Kolāts un jaunā "Nēģu bībele" oktobrī. Nu jau Dzintris ir atpakaļ mājās Kuivižos un gatavojas tradicionālajam 18. novembra pārgājienam. Foto: Apollo

Žurnālists un tagad arī aizraujošu, gan tuvāku, gan pavisam tālu ekskursiju vadītājs Dzintris Kolāts mikroblogošanas vietnē "Twitter" dažas nedēļas raksta no Gaiļezera slimnīcas. Draugiem un cienītājiem tas licis satraukties. "Ziņas par manu nāvi ir pārspīlētas," Marka Tvena slaveno teicienu ar sev raksturīgo ironisko smiekliņu citē Dzintris Kolāts. Un saka "notiek svarīgākas lietas", turot rokās savu jaunāko veikumu - "Nēģu bībeli".

Pirmais Dzintra Kolāta izgudrotais un producētais "zivju bestsellers" iznāca pirms pāris gadiem  – "Reņģēdāju pavārgrāmata". Tāpat kā pirmā grāmata, arī "Nēģu bībele" ir īsta tautas grāmata, saka Dzintris Kolāts. Ļoti daudz cilvēku sūtījuši receptes un dalījušies ar pieredzes stāstiem, kas apkopoti grāmatā, ko izdevusi Limbažu novada pašvaldība.

"Nēģu bībeles" ievadā Dzintris Kolāts raksta: “Tāpat kā īstajā Bībelē apkopotas cilvēka dzīves patiesības, tad šeit, pavisam citā mērogā, esam centušies savākt un populārā, saprotamā formā nodot lasītājam galvenās patiesības par mūsu ūdeņu savdabīgo, dikti seno un vēl diktāk garšīgo radību. Te jūs atradīsiet pamata informāciju par nēģa dzīvesveidu, par zvejas vēsturi un apjomiem, taču vislielākā uzmanība veltīta nēģu zvejnieku un pavāru stāstiem un vēl jo vairāk – šeit apkopotajām nēģu gatavošanas receptēm."

"Šo unikālo grāmatiņu diemžēl nevar nopirkt grāmatnīcās," saka Dzintris Kolāts. "To iespējams iegādāties Limbažu novada tūrisma informācijas centros. Pirmkārt, Salacgrīvas tūrisma informācijas centrā. Dažas grāmatiņas ir arī pie manis. Ja kāds mani zina, var sazināties ar mani. Kā sazināties, tas ir katra paša uzdevums."

Nākamās grāmatas varonis, iespējams, būs apaļais jūras grundulis. "Tas ir ienācējs mūsu jūrā, kļuvis par biznesa zivi. Tai ir ietekme Latvijas ekonomikā, pārtikā, piejūras saimniecībās," stāsta Dzintris Kolāts. Un piebilst: "Bet tie vēl visi ir fantastiski stāsti."

Vispirms jāizveseļojas, jo nu jau Kolāts, kā pats saka, dricelējas un bīda darbus. "Bija zināmas grūtības, slimības veids ir sarežģīts un nav tik viegli noskaidrojams. Pirmās naktis gulēju kā plekste, skatījos griestos un domāju fatālas domas bez kāda mērķa un intereses par nākotni. Tagad jūtu, ka viss notiek, naktīs guļu, dienā sāku plānot, sazvanīties. Kā jau pēc manas mundrās valodas var spriest, ejam uz izveseļošanās fāzi," saka Dzintris Kolāts.

Beidzamo reizi slimnīcā pabijis 1995. gadā, Kolāts ir patīkami pārsteigts par visu, kas notiek slimnīcā.

"Kas attiecas uz Gaiļezera 5. nodaļas kolektīva attieksmi un darbošanās veidu – sākot no galvenā ārsta līdz ārstējošajiem ārstiem, māsiņām un sanitāriem tas ir super.

Biju patīkami pārsteigts, jo medijos daudz ko nākas lasīt. Viss, ko sagaidīju, ir daudz labāk, nekā iedomājos. Arī lejā, tā briesmīgā uzņemšana, kur viss ir karuselī, brīnījos, kādā veidā tie zēni un meitenes spēj ar tiem ratiem izstaigāt, kur vajag."

Vēl dažas dienas slimnīcā, un tad jau atkal turpināsies arī Dzintra Kolāta darbu karuselis: "Ir plāns 18. novembrī uztaisīt vienu skaistu pārgājienu pa mūsu puses krūmiem, lai tajos lietos, kas parasti ir ap šādu laiku, sajustos kā Latvijas dibinātāji. Pēc tam pulcētos zem nojumes pie karstas zupas un kūkas un tas būtu tā skaisti. Un tad jau 3. decembrī izlidojam uz Keniju, kur vedu grupu ar cilvēkiem, kā esmu pasācis. Viss ir procesā."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu