500 miljonu dolāru vērtā Krievijas oligarha superjahta pametusi Honkongu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Luksusa jahta, kas pieder sankcionētajam Krievijas oligarham Aleksejam Mordašovam, ceturtdien, 20. oktobrī, izbrauca no Honkongas ūdeņiem, dodoties uz Dienvidāfrikas ostu Keiptaunu, vēsta ārvalstu mediji.

Mordašovs, prezidentam Vladimiram Putinam tuvs miljardieris, bija starp vairākiem krieviem, pret kuriem ASV un Eiropas Savienība, bet ne ANO, sodīja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā viņu saistību ar Putinu dēļ.

Lai gan vairākas Krievijas superjahtas ir konfiscētas vai tām liegta ieceļošana Eiropā un citās jurisdikcijās, Honkongā "Nord" palika netraucēta pēc tās ierašanās 5. oktobrī.

Tā vērtība pārsniedz 500 miljonus ASV dolāru, un tā ieradās septiņu dienu ceļojumā no Vladivostokas Krievijas Tālajos Austrumos, lejup pa Japānas jūru un Austrumķīnas jūru.

Honkongas Jūras departaments vēlāk apstiprināja, ka Nord ceturtdien ir atstājis Honkongu, taču paziņoja, ka nevar sniegt plašākus komentārus.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka iedzīvotāji soctīklos ievietoja attēlus ar 141 metru garo jahtu. Tās ierašanos Honkongas ūdeņos apstiprināja arī pilsētas jūras departaments, un tā ir reģistrēta tās tīmekļa vietnē.

"Nord" ir viena no greznākajām jahtām pasaulē, un tiek lēsts, ka tā ir vairāk nekā 500 miljonus eiro vērta. Tai ir seši klāji, peldbaseins, garāža zemūdenei, 20 apartamenti un divi helikopteru nolaišanās laukumi.

Tiek uzskatīts, ka tās īpašnieks ir Krievijas miljardieris Aleksejs Mordašovs - viens no Krievijas bagātākajiem cilvēkiem un diktatora Vladimira Putina sabiedrotais.

Tāpat kā daudzi citi Krievijas oligarhi, 57 gadus vecais tērauda magnāts Mordašovs ir centies saglabāt sev piederošos īpašumus pēc tam, kad viņu skārušas sankcijas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

"Lady M", vēl viena superjahta, kas, domājams, arī pieder Mordašovam, ir starp vairāk nekā duci Krievijai piederošu superjahtu, kuras kopš februāra konfiscējušas ASV un Eiropas iestādes. Tomēr konfiscēt "Nord", iespējams, nebūs tik vienkārši.

"Ķīnu un līdz ar to Honkongu var uzskatīt par vienu no atlikušajiem "drošajiem patvērumiem" krieviem, lai izvairītos no sankcijām, ko noteikušas vairākas pasaules valstis," medijam "Vice" sacīja starptautiskās kuģniecības un resursu drošības konsulāra "I. R. Consilium" izpilddirektors Īans Ralbijs.

Honkonga, kas ir īpašs administratīvais reģions Ķīnas pakļautībā, pēdējā laikā ir ciešāk pietuvinājusies Pekinai un zaudējusi daļu savas autonomijas.

Ņemot vērā Honkongas valdības lomu demokrātisko procesu apspiešanā pilsētā, ASV tās augstākajām amatpersonām ir piemērojušas sankcijas. Šīs amatpersonas svētdien uzsvēra, ka neīsteno "citu jurisdikciju noteiktās vienpusējas sankcijas".

ASV pagājušajā nedēļā brīdināja Honkongu par sankciju ignorēšanu, draudot, ka tādējādi var ciest tās reputācija kā finanšu centram.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu