Vāc parakstus par ievēlēšanas Saeimā barjeras pazemināšanu no 5% līdz 3% (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas plenārsēžu zāle pēc svinīgās sēdes par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai.
Saeimas plenārsēžu zāle pēc svinīgās sēdes par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par ievēlēšanas Saeimā barjeras pazemināšanu no 5% līdz 3%.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Sergejs Grevcevs. Viņš skaidro, ka 14.Saeimas vēlēšanās aptuveni 28% no vēlētājiem nobalsoja par tām partijām, kuras parlamentā neiekļuva, jo nav pārvarējušas noteikto 5% barjeru.

Viņš uzskata, ka, ja barjera būtu noteikta 3% apmērā, tad Saeimā varētu iekļūt vēl sešas partijas, kuras kopumā saņēma aptuveni 20% Latvijas pilsoņu balsu. "Nav skaidrs, kāpēc pilsoņiem, kuri balso par pamatpartijām, ir tiesības uz pārstāvniecību parlamentā, bet pārējiem - desmitiem un simtiem tūkstošu cilvēku - šīs tiesības tiek atņemtas viena likuma panta dēļ," sašutis idejas autors.

Tāpēc viņš aicina grozīt Saeimas vēlēšanu likuma 38. pantu un samazināt vēlēšanās noteikto barjeru viena nosaukuma kandidātu saraksta iekļūšanai Saeimā līdz 3%.

Grevceva ieskatā šādi varēs iegūt parlamentu, kas pilnvērtīgāk pārstāv Latvijas pilsoņus, kas savukārt mazinās sabiedrībā izplatīto sajūtu par atsvešinātību no valsts varas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu