Policija sākusi pārbaudi par naidīgiem komentāriem par dzimuma identitāti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: oatawa/Shutterstock

Valsts policija (VP) sākusi resorisko pārbaudi par iespējami naidīgiem komentāriem par dzimuma identitāti, kas iesūtīti Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" (AP), vēsta LTV. 

Raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" runāja par pusaudžiem, kuriem ir aktuāli dzimuma identitātes jautājumi un kas izjūt nesaderību ar savu bioloģisko dzimumu un sevi vēlas identificēt citādi. Pēc raidījuma izcēlās plašas diskusijas sociālajās vietnēs. 

Šobrīd Krimināllikumā pat ir divi panti, kas attiecas arī uz naida runu internetā jeb uz to, ko tomēr teikt nedrīkst un par ko draud sods.

78. pants par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu var piespriest pat vairāku gadu cietumsodu vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu. Tātad naidpilni komentāri no valsts puses netiek pieļauti un tos izmeklē Valsts drošības dienests.

Savukārt 150. pantā par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu tiek runāts par darbībām, kas vērstas uz naida vai nesaticības izraisīšanu atkarībā no personas dzimuma, vecuma, invaliditātes vai jebkuru citu pazīmju dēļ, ja ar to radīts būtisks kaitējums. Šis pants ir VP kompetencē.

Kopš 2015. gada pēc Krimināllikuma 150. panta kopā VP sākusi 25 kriminālprocesus un dažas lietas nonākušas arī tiesā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu