Daļa bijušo "Naukšēnu" audzēkņu turpina pārkāpt likumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: tommaso79/shutterstock

Pēc sociālās korekcijas iestādes "Naukšēni" slēgšanas daļa audzēkņu turpina pastrādāt jaunus likumpārkāpumus, bet vienlaikus bijušie audzēkņi ir arī ļoti augstā riska grupā pašiem kļūt par noziegumu upuriem, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma". 

"Naukšēni" kā sociālās korekcijas iestāde bija tikai izkārtne bez satura – tā apgalvo visi LTV aptaujātie eksperti, turklāt vienā iestādē bija ievietoti bērni, kas izdarījuši gan administratīvus, gan smagākus likuma pārkāpumus. 

"Tur bija šī jauniešu pašu iedibinātā cietuma subkultūra, ko vēl varēja apgūt tie, kas par to neko nezināja," saka Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere. "Tur uz labu nekas nebija."

Uzreiz pēc "Naukšēnu" likvidācijas bērni atgriezušies savās pašvaldībās. Taču viņu uzvedības problēmas ir tā samilzušas, ka daudzas pašvaldības ar tām netiek galā.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) apstiprina, ka daļa no bijušajiem "Naukšēnu" bērniem neatrodas pie saviem aizbildņiem. Tā kā viņiem ir liels risks gan kļūt par noziegumu upuriem, gan viņi paši var pastrādāt noziegumus, inspekcija uzskata, ka noķert un aizvest bērnus piespiedu kārtā nebūtu pareizi. Rezultātu var panākt tikai, iegūstot jauniešu uzticēšanos. Dienesta uzraudzībā pašlaik ir pieci no bijušajiem "Naukšēnu" audzēkņiem.

Valsts probācijas dienestā norāda, ka bērnu pārkāpumi ir tieši pieaugošo atbildība, jo viņi nav savlaicīgi pamanījuši, ka bērniem nepieciešams atbalsts.

Bijušo "Naukšēnu" bērnu pieredze ilgstoši ir bijusi traumatiska, viņi uzvedas sociāli nepieņemami un neuzticas pieaugušajiem, tāpēc arī nespēj pieņemt palīdzību. 

Visi aptaujātie speciālisti vienbalsīgi norādīja, ka ir ārkārtīgi svarīgi ieguldīt prevencijā.

Video: "Panorāma" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu