FOTO Kā Krievija izmantoja 12 gadus vecu fotogrāfiju, lai melotu par "netīrās bumbas" detonāciju (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krško AES.
Krško AES. Foto: Reuters/ScanPix

Krievija soctīklos izmantojusi 2010. gadā uzņemtas fotogrāfijas no Slovēnijas atomelektrostacijas radioaktīvo atkritumu glabātuves, lai apgalvotu, ka Ukraina plāno detonēt "netīro bumbu".

Iepriekš ziņots, ka Krievijas aizsardzības ministram Sergejam Šoigu aizvadītajā nedēļā bija telefonsarunas ar Lielbritānijas, Francijas un Turcijas aizsardzības ministru, kurās viņš izteica "bažas par iespējamām Ukrainas provokācijām, izmantojot "netīro bumbu"". Šoigu runāja arī ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu.

Tā dēvētā netīrā bumba var saindēt plašu teritoriju ar radioaktīvu materiālu, padarot to bīstamu civilistiem. Kodolsprādzienu tā neizraisa.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) pirmdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicēja fotoattēlus, kuros redzams kodolreaktors un kodolatkritumi, apgalvojot, ka "saskaņā ar pieejamo informāciju divas Ukrainas organizācijas ir saņēmušas tiešu pasūtījumu izveidot tā saukto netīro bumbu".

Foto: MFA Russia/@mfa_russia/Twitter.com

25.oktobrī uz Krievijas ĀM ierakstu reaģēja Slovēnijas valdības oficiālais tvitera konts, norādot uz Krievijas meliem. Krievijas tvītā publicētie attēli ir 12 gadus veci, turklāt tie ir uzņemti Slovēnijas teritorijā. Attēlos redzama Krško atomelektrostacijas radioaktīvo atkritumu glabātuve.

Slovēnijas pārstāvji norādīja, ka fotogrāfija pieder Slovēnijas radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanas aģentūrai (ARAO) un Krievijas ministrija to izmantojusi bez aģentūras atļaujas. Slovēnijas valdības konts arī ietvītoja, ka fotogrāfijā redzami dūmu detektori.

Vienlaikus viņi uzsvēra, ka radioaktīvie atkritumi Slovēnijā tiek droši uzglabāti, uzraudzīti un netiek izmantoti "netīrās bumbas" izgatavošanai.

Foto: Slovenian Government/@govSlovenia/Twitter.com

Krievijas varas iestāžu konti, tostarp Krievijas vēstniecība Latvijā tviterī un citos soctīklos regulāri publicē dezinformāciju un izteiktu Krievijas propagandu.

Jau ziņots, ka  Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraidījis Šoigu svētdien telefonsarunās ar vairāku valstu aizsardzības ministriem teikto, ka Ukraina varētu uzspridzināt "netīro bumbu".

"Kad šodien Krievijas aizsardzības ministrs rīko telefona karuseli un zvana aizsardzības ministriem ar stāstiem par tā saukto netīro "kodolbumbu", visi visu labi saprot. Viņi saprot, kas ir visu to netīro lietu avots, ko varat iedomāties šajā karā," pavēstīja Zelenskis.

"Ja kāds var pielietot kodolieročus mūsu Eiropas daļā, tad tas ir tikai viens subjekts - un šis subjekts tikko lika biedram Šoigu kaut kur piezvanīt," uzsvēra Zelenskis.

Zelenskis uzskata, ka pasaulei jāreaģē pēc iespējas stingrāk. "Ja Krievija ir sagatavojusi vēl vienu likmju paaugstināšanu un vēl vienu eskalācijas soli, tad tai tagad preventīvi un pirms jebkādiem jauniem "netīrumiem" ir jāredz, ka pasaule to nepieņems," sacīja Zelenskis.

Tikmēr ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi uzskata, ka Šoigu, pēc visa spriežot, mēģinājis palēnināt vai apturēt Rietumu militāro palīdzību Ukrainai un vājināt NATO, svētdien biedējot alianses aizsardzības ministrus, jo Krievija Ukrainā cieš militāras neveiksmes.

Šoigu izteikumi diez vai ir priekšvēstnesis kodolteroraktam pret vienu vai vairākām Ukrainas pilsētām vai kritiskās infrastruktūras objektiem cerībā šokēt Ukrainu un piespiest to kapitulēt vai piespiest Rietumus pārtraukt palīdzību Ukrainai, norāda ASV domnīcas analītiķi.

Turklāt Kremlis arī diez vai gatavo "viltus karoga" uzbrukumu ar "netīro bumbu" izmantošanu. Šoigu paziņojumi ir ilgstošas Krievijas informācijas kampaņas turpinājums.

"Mērķis Šoigu aicinājumiem un Krievijas valsts mediju melīgo draudu par "netīrajām bumbām" pastiprināšanai visdrīzāk ir iebiedēt rietumvalstis, lai tās pārtrauc vai ierobežo atbalstu Ukrainai, jo Krievija cieš pastāvīgas militārās neveiksmes un tai jārēķinās ar Hersonas rietumu zaudēšanu līdz gada beigām," teikts ISW ziņojumā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu