Tviterkonvoja Reinis Pozņaks: Tikai tauta, kas konservē, var pārdzīvot okupāciju un sagaidīt atbrīvošanu

Ieva Raiskuma
, Sadaļas Cilvēks redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dovzhykov Andriy/Shutterstock

Tā sauktā Tviterkonvoja kustības aizsācējs un galvenais motors Reinis Pozņaks kopā ar domubiedriem, ziedotājiem un biedrību "Agendum" uz Ukrainu aizvedis vairāk nekā 800 automašīnu, kas vienmēr pilnas ar dažādiem papildu sūtījumiem no Latvijas. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Reinis atzīmē galvenos konvoja notikumus – un te ir gan smiekli, gan asaras, gan zaudējumi, gan uzvaras.

Konservu pildīti pagrabi ir spēks

Piegādājot Ukrainas armijai automašīnas, Reinim un citiem konvoja auto šoferiem dažreiz ir iespēja arī aprunāties ar vietējiem un dažreiz pat uz īsu brīdi paciemoties. Tas palīdz saprast, kā ukraiņi dzīvo un izdzīvo kara laiku.

"Kad beigsies karš, es nodarbošos ar konservēšanas tradīciju lobēšanu," raksta Reinis Pozņaks. "Tikai tauta, kas konservē, var pārdzīvot aktīvo okupācijas fāzi un sagaidīt atbrīvošanu. Konservu pildīti pagrabi ir civilās aizsardzības stūrakmens."

Sarunā ar "Apollo.lv" Reinis stāsta: "Ukraiņi konservē pilnīgi visu, kas aug, visdažādākajās kombinācijās. Gandrīz katram ir kāds zemes pleķis, kur kaut ko audzē, un to tad arī sakonservē. Tur joprojām ap privātmājām ir dārzi, nevis mauriņi, sevišķi ārpus lielajām pilsētām."

Domājams, ka konservēšanas un ziemas krājumu gādāšanā latviešu un ukraiņu saimniecēm ir daudz kā kopīga. "Bija," saka Reinis. "Bet to saimnieču strauji paliek arvien mazāk. Nopirkt vienkāršāk, un tās tradīcijas strauji noplok..."

Reiņa Pozņaka teiktajam "Twitter" piebalso "tviterotāji", kuri zina, cik svarīgs izdzīvošanas elements ir konservējumi.

“Twitter” lietotāja Dace raksta: “Starp citu, kaimiņiene - UA bēgle - teica, lai nemetu ārā burkas. Viņa sūtot mammai, jo burku konservēšanai sāk aptrūkties. Likās dīvaini uzbāzties ar stikla taru, kad viņiem nopietnākas lietas vajag.”

Ar konservētiem tomātiem – pret dronu

Konservi ir liela lieta. Kā zināms, ar tiem var ne tikai izdzīvot cauri karam un ziemai, - ar tiem iespējams arī karot, ja vajag!

Daudzi atceras pavisam patieso stāstu par drosmīgo ukraiņu omīti, kura ar konservētu tomātu burku notriekusi dronu. Tas planējis pie viņas balkona, un marinētu tomātu burka gadījusies pa rokai īstajā brīdī.

Nekad nevajag novērtēt par zemu dusmīgas ukraiņu omītes un burkas ar konservētiem dārza labumiem!

Triju Zvaigžņu ordenis 

Vakar, 27. oktobrī, tika pasludināti jaunākie valsts augstākā apbalvojuma -  Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmēji. Viens no viņiem - Reinis Pozņaks. Uzzinot par apbalvojumu, Reinis jau paguvis ietvītot, sveicot visus Tviterkonvoja dalībniekus, draugus un atbalstītājus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu