VIDEO Diskusija "LGBT tiesību stāvoklis Latvijā"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Angyalosi Beata/Shutterstock

Piektdien, 28. oktobrī, plkst. 15 tiek prezentēts pārskats par LGBT tiesību stāvokli Latvijā. Ņemot vērā visu ģimeņu tiesiskās aizsardzības jautājumu attīstību Saeimas dienaskārtībā, vienlaikus 2022. gads arī ir vēsturisks, jo aprit 30 gadi kopš homoseksualitātes dekriminalizācijas. Portāls "Apollo.lv" piedāvā diskusijas tiešraidi.

LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis norādīja, ka 30 gadu laikā Latvijā ir noticis būtisks progress likumdošanas jomā, organizāciju attīstībā un tiesību aizsardzības jomā - no pirmajām neoficiālajām viendzimumu laulībām pie Brīvības pieminekļa 1995. gadā līdz balsojumam par Civilās savienības likumu 3. lasījumā.

Organizācijas skatījumā, vienlaikus šajā laikā notikuši mēģinājumi attālināt Latviju no Eiropas Savienības vērtībās noteiktajam, tādēļ arī Latvija ir viena no pēdējām valstīm LGBT tiesību jomā Eiropas Savienība, kā arī Eiropā kopumā, kas joprojām nav ieviesusi divus Satversmes tiesas spriedumus, bet 28 viendzimuma ģimenes bijušas spiestas lūgt ģimenes fakta konstatāciju tiesas ceļā, no kurām jau 16 atzīstas par ģimenēm.

Tiešraides arhīvs: Diskusija "LGBT tiesību stāvoklis Latvijā"

Zālītis atzīmēja, ka daļā sabiedrībā pastāv uzskats, ka LGBT tiesību jautājumi būtiski stagnē, tomēr esot panākts arī zināms progress sabiedrības attieksmes jomā. Viņa vērtējumā, Latvijas likumdošanā pastāv būtiski robi LGBT tiesību aizstāvībā, tomēr dažādu pušu sadarbības rezultātā iespējams panākt pakāpenisku progresu. Piemēram, naida runas mazināšanā un sadarbībā ar tiesībsargājošajām iestādēm panākts lielākais progress.

Diskusijas otrajā daļā tiks prezentēts ikgadējais ziņojums par naida runas izplatību Latvijā, kas iekļauj naida runas monitoringu, kā arī analizēta policijas reakcijas uz šādiem ziņojumiem. Diskusijas laikā tiks prezentēta arī rekomendācijas un skatīta vīzija uz LGBT tiesību jautājumu attīstību 14. Saeimas dienas kārtībā.

Diskusijā piedalās žurnāliste Rita Ruduša, Tieslietu ministra parlamentārā sekretāre Ilona Kronberga, juriste un LGBT tiesību aizstāve Evita Goša. Pašlaik aicināti piedalīties arī Valsts policijas un Tiesībsarga biroja pārstāvji, kā arī zvērināts advokāts Lauris Liepa.

Diskusija "LGBT tiesību stāvoklis Latvijā" notiek Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Ukrainas neatkarības ielā 1, Rīgā. Savulaik, deviņdesmito gadu sākumā, muzejs bija viena no pirmajām LGBT cilvēku tikšanās vietām Latvijā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu