"DNS atbilda citam." ASV pēc 38 cietumā pavadītiem gadiem atbrīvots nepatiesi notiesāts vīrietis (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepatiesi notiesātais Moriss Heistings.
Nepatiesi notiesātais Moriss Heistings. Foto: AP/Scanpix

No ASV cietuma ticis atbrīvots kāds vīrietis, kurš pagājušajā gadsimtā ticis notiesāts par slepkavību. Ilgi netika pārbaudīti DNS paraugi, taču šī gada oktobrī 69 gadus vecā vīrieša spriedums un sods ticis atcelts. Nebrīvē viņš pavadīja gandrīz 40 gadus, vēsta laikraksts "The Guardian". 

Moriss Heistings cietumā pavadīja vairāk nekā 38 gadus. Viņš tika apsūdzēts par slepkavību 1983. gadā un diviem slepkavības mēģinājumiem. 

Ilgstoši nebija pārbaudīti pierādījumi, kas satur DNS. Tagad tie norādīja uz citu cilvēku un Heistingu atbrīvoja no cietuma Kalifornijā, norāda Losandželosas apgabala apgabala prokurors. 

Morisam šobrīd ir 69 gadi, un viņa mūža ieslodzījuma spriedums tika atcelts 20. oktobra tiesas sēdē. To lūdza Kalifornijas štata viņa advokāti un prokurori no "Losandželosas Nevainīguma projekta" Kalifornijas štata universitātē.

"Es daudzus gadus lūdzos, lai šī diena pienāktu.

Es nerādu ar pirkstu. Es šobrīd neuzvedos kā sāpināts cilvēks, es vienkārši vēlos baudīt savu dzīvi, kamēr man tā ir," sacīja Heistings.

"Tas, kas notika ar Heistinga kungu, ir šausmīga netaisnība. Tiesu sistēma nav ideāla. Kad uzzinām jaunus pierādījumus, kas liek mums zaudēt pārliecību pār spriedumu, mūsu pienākums ir rīkoties ātri," paziņojumā sacīja apgabala prokurors Džordžs Gaskons. 

Upurei Robertai Vaidermerei seksuāli uzmācās, vēlāk nošaujot sievieti ar vienu šāvienu galvā. Viņas ķermeni atrada automašīnas bagāžniekā Losandželosas pilsētā Inglvudā.

Heistingam izvirzīja apsūdzību par slepkavību, un apgabala prokuratūra pieprasīja nāvessodu. Žūrija nevarēja pieņemt lēmumu, tādēļ tika aicināta otra žūrija, kas viņu notiesāja.

Vīrietim 1988. gadā tika piespriests mūža ieslodzījums bez pirmstermiņa atbrīvošanas.

Kopš aresta brīža Heistings ir apgalvojis, ka nav vainīgs. Cietušās sievietes autopsijas laikā tika veikta seksuālās vardarbības ekspertīze. No mutes tika paņemta uztriepe, uz kuras atrada spermu. 

Heistings 2000. gadā vēlējās veikt DNS testu, taču apgabala prokurora birojs šo pieprasījumu noraidīja. Viņš turpināja cīnīties, pagājušajā gadā pieprasot DNS testu.

Jūnijā veiktais tests atklāja, ka sperma nav viņa.

Autopsijā atklātā DNS šī gada oktobrī tika ievietots datubāzē.

Tā atbilda vīrietim, kas notiesāts par bruņotu laupīšanu, kuras laikā cietusi sieviete tika ievietota automašīnas bagāžniekā, kā arī piespiesta veikt orālu seksu.

Šis aizdomās turētais nomira cietumā 2020. gadā. Apgabala prokuratūra sadarbojas ar policiju, lai izmeklētu mirušā vīrieša saistību ar lietu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu