Daugavpilī pie pieminekļa padomju karavīriem aizturētas divas personas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Daugavpilī pie pieminekļa padomju karavīriem aizturētas divas personas,  informēja Valsts policija (VP).

Viena persona aizturēta par karu slavinošu dziesmu dziedāšanu, bet otra persona aizturēta par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā.

Pēc aculiecinieku stāstītā, pie pieminekļa Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas bijušajā Slavas skvērā, kāda sieviete svētdien telefonā atskaņoja vienu no populārākajiem kara laika maršiem "Proščaņije slavjanki", kas simbolizē atvadas, dodoties karā.

Pēc tam, kad pie viņas pienāca policisti un aicināja mūziku izslēgt, sievieti metās aizstāvēt citi cilvēki. Cilvēki sāka dziedāt Otrā pasaules kara padomju dziesmas. Pēc vārdu apmaiņas, sieviete un kāds vīrietis tika aizturēti.

Tāpat policijā informēja, ka sākts arī viens administratīvā pārkāpuma process par dronu pilotēšanas noteikumu pārkāpumu.

Kopumā situācija esot mierīga. Pie pieminekļiem pulcējoties daži desmiti cilvēku, kuri atnāk, noliek ziedus un iet prom.

Jau ziņots, ka svētdien, 30. oktobrī, cilvēki pa vienam un nelielos pulciņos turpināja nākt pie Daugavpilī nojaucamajiem padomju pieminekļiem, lai noliktu ziedus, kā arī iedegtu svecītes.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) sociālajos medijos izplatījis aicinājumu nolikt ziedus un sveces pie padomju pieminekļiem pirms to nojaukšanas, kam jānotiek jau tuvākajā laikā.

Viņš norādīja, ka tiesībsargājošās iestādes ieviesīs ierobežojumus, taču līdz 30. oktobra plkst. 22 pieeja pieminekļiem būs ļauta.

Saeima vasarā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti jādemontē līdz 15. novembrim.

Sarakstā iekļauti 69 objekti, bet atsevišķs lēmums tika pieņemts par Rīgā esošo pieminekli padomju armijas karavīriem, kas jau ir demontēts.

Valdības apstiprinātajā sarakstā iekļauti divi objekti, kas atrodas Daugavpilī.

Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18. novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu