Jānis Baumanis rallija sacensībās debitē ar otro vietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas autosportists Jānis Baumanis
Latvijas autosportists Jānis Baumanis Foto: Sports Racing Technologies

Viens no Latvijas vadošajiem rallijkrosa pilotiem Jānis Baumanis nedēļas nogalē debijā rallija disciplīnā izcīnīja otro vietu, aģentūru LETA informēja "RA Events".

2022.gada Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) Eiropas vicečempions rallijkrosā "Euro RX1" klasē Baumanis nedēļas nogalē debitēja rallija disciplīnā, Rīgā startējot Biķernieku kompleksās sporta bāzes teritorijā notiekošajā Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) rallijsprinta 2022.gada kausa izcīņas sezonas noslēdzošajā posmā "Rallijsprints Latvija".

Pēc veiktiem septiņiem ātrumposmiem 61,75 kilometru garumā Baumanis ar stūrmani Elvisu Hermani sacensības noslēdza otrajā vietā.

"RA Events" vēsta, ka, lai gan šī nebija pirmā reize, kad Baumanis apsvēra iespēju debitēt rallijā, šī bija pirmā reize, kad ideja materializējās ar sēšanos pie rallija auto stūres sacensību režīmā.

Baumaņa stūrmaņa pienākumi bija nodoti pieredzējušajam rallija pilotam Hermanim, ar kuram sagatavotu pilnpiedziņas "Škoda Fabia Proto" automašīnu ekipāža startēja jaudīgāko auto absolūtajā ieskaites klasē.

Neskatoties uz to, ka šī bija pirmā reize, kad Baumanim sacensību laikā stūrmanis lasīja stenogrammu, norādot, kur tieši jābrauc, ekipāža sacensības iesāka jaudīgi, uzrādot absolūti ātrāko rezultātu pirmajā, otrajā un arī trešajā ātrumposmā un pārspējot savus tiešos absolūtās klases konkurentus Ivaru Vasaraudzi, Mārtiņu Sesku, Raimondu Kisielu un norvēģi Karlu Pederu Nordstrannu.

Sacensību turpinājumā gan ekipāžas temps nedaudz kritās. Ceturtajā un piektajā ātrumposmā tika uzrādīts otrs labākais rezultāts, bet sestajā - trešais.

Viss izšķīrās sacensību garākajā pēdējā ātrumposmā, pirms kura Baumanim un Hermanim bija 7,99 sekunžu pārsvars pār jaunā norvēģa Nordstranna ekipāžu.

Ārvalstu viesis sacensību izskaņā visus pārsteidza ar ļoti ātru un augstvērtīgu sniegumu, uzrādot absolūti ātrāko rezultātu un izšķirošo 14,67 kilometru garo pārbaudījumu veicot par 8,75 sekundēm ātrāk nekā Baumanis, sacensību kopvērtējumā apsteidzot latviešus par 0,76 sekundēm.

Tādējādi Baumanis debijas sacensības rallijā noslēdza kopvērtējuma otrajā pozīcijā, bet trešajā vietā ierindojās Seska ekipāža, kura tika apsteigta par 19,52 sekundēm.

"Kas par svētdienu, kas par debiju rallijā," pēc finiša teica Baumanis. "Pirms starta satraukums bija pat lielāks,nekā startējot Eiropas rallijkrosa čempionāta posmos. Tomēr tas pazuda, kad uzzinājām pirmos rezultātus. Pašam par lielu pārsteigumu jau ar pirmo ātrumposmu spēju braukt ātri un konkurētspējīgi - sacensības iesākām ar trim uzvarētiem dopiem."

Viņš stāsta, ka sacensību turpinājumā vai nu pati ekipāža nedaudz samazināja tempu, vai arī konkurenti brauca ātrāk bet kopvērtējumā pārsvars nedaudz samazinājās. Nieka 0,76 sekundes pēc ātrumposmos veiktiem 61,75 kilometriem šķiet maz, taču norvēģim ar to pietika uzvarai.

"Redzot, kā mums šodien gāja, zaudēt šo uzkrāto pārsvaru nebijām plānojuši. Bet tas tikai vēlreiz apliecina mūžseno mācību - nav ko taupīties, un ar pilnu jaudu jābrauc līdz pat finišam," bilst Baumanis.

Viņš arī stāsta, ka, neskatoties uz otro vietu, tika aizvadīta lieliska nedēļas nogale ar milzumu pozitīvu emociju un labu rezultātu debijas reizē.

"Droši vien, ka debija izvērstos citādi, ja startēts tiktu grunts ātrumposmos, kur gar ceļa malām būtu koki, bet, tā kā tie bija Biķernieki, tās izvērtās par lieliskām sacensībām, un cerams, ka ko šādu izdosies atkārtot," piebilst autobraucējs.

Baumanis ar šādu "Škoda Fabia Proto" automašīnu līdz šim nebija braucis, un arī sacensībās izmantojamās riepas viņam bija pilnīgi nezināmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu