Merķeļa ielas hosteļa lieta: Prokuratūra sauc pie kriminālatbildības divas personas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ugunsnelaime Merķeļa ielā: notikuma vietā norit dzēšanas darbi. Ilustratīvs attēls.
Ugunsnelaime Merķeļa ielā: notikuma vietā norit dzēšanas darbi. Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nolēmusi saukt pie kriminālatbildības divas personas kriminālprocesā par traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā, kurā bojā gāja deviņi cilvēki.

LETA zināms, ka abas personas ir Ernests Rieksts un Andrejs Gailis.

Prokuratūra informēja, ka saskaņā ar apsūdzību abi vīrieši nolēma paplašināt iepriekš jau uzsākto saimniecisko darbību, kas saistīta ar cilvēku izmitināšanas pakalpojumu sniegšanu par maksu Rīgas pilsētas teritorijā.

Kopīgi īstenojot ieplānoto, peļņas gūšanas nolūkā abas personas nolēma iegādāties divus nekustamos īpašumus, pēc kā veikt pārbūvi, lai tajos vienlaikus varētu izmitināt lielu cilvēku skaitu, nodrošinot viņu uzturēšanos atsevišķās telpās.

Foto: Ugunsnelaime Merķeļa ielā

Viens no apsūdzētajiem pēc otra pamudinājuma vienpersoniski iegādājās divus blakus esošos dzīvokļu īpašumus, kurus vēlāk nodeva otra apsūdzētā lietošanā, kurš organizēja un vadīja dzīvokļu patvaļīgas, nesaskaņotas pārbūves darbus, apvienojot abus dzīvokļus, pielāgojot un izveidojot tajos 34 atsevišķas istabiņas, lai vienlaikus būtu iespējams izmitināt 34 līdz 68 personas, tādējādi izveidojot hosteli.

Lai varētu nodrošināt sekmīgu uzņēmējdarbību un piesaistīt klientus, kuri par atlīdzību varētu izmantot naktsmītnes pakalpojumus, viens no apsūdzētajiem ar dažādu personu starpniecību ievietoja sludinājumus ceļojumu, saziņas un sludinājumu platformās internetā.

Laikā no 2020.gada marta līdz 2021.gada 28.aprīlim viens no apsūdzētajiem, nereģistrējot saimniecisko darbību un nenorādot tās jomu, nodarbojās ar izmitināšanas pakalpojumu sniegšanu fiziskām personām. Tādā veidā viņš veica sistemātiskas darbības par atlīdzību un guva ienākumus, no kuriem netika nomaksāts nodoklis, tādējādi nodarot valsts budžetam ievērojamus zaudējumus.

Minētajā laika periodā viens no apsūdzētajiem, zinot, ka viņam piederošajā īpašumā veikta patvaļīga pārbūve un tajā darbojas hostelis, būdams atbildīgs par ugunsdrošības noteikumu ievērošanu, nepildīja attiecīgajos normatīvajos aktos noteiktos pasākumus, lai nodrošinātu ugunsdrošību visā viņam piederošajā īpašuma daļā Merķeļa ielā 8, Rīgā.

2021.gada 28.aprīļa rītā vienā no hosteļa istabiņām izcēlās ugunsgrēks, kā rezultātā no dažādām ar ugunsgrēku tieši saistītām traumām - ķermeņa un elpceļu termiskiem apdegumiem, saindēšanos ar tvana gāzi un degšanas produktiem - iestājās astoņu cilvēku nāve un vēl viena persona no gūtajiem miesas bojājumiem mira medicīnas iestādē.

Ugunsgrēka rezultātā tika iznīcinātas hosteļa iemītnieku personīgās mantas vairāk nekā 5500 eiro vērtībā. Tāpat iznīcināts arī daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas īpašnieku kopībai piederošais ēkas divslīpju jumts ar visām tā konstrukcijām, nodarot materiālo kaitējumu 47 788 eiro apmērā.

Apsūdzētie saukti pie kriminālatbildības par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas paredz atbildību gan par uzņēmējdarbības veikšanu bez reģistrēšanas, radot būtisku kaitējumu, gan par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, kā rezultātā iestājusies vairāku cilvēku nāve.

Jau ziņots, ka 2021.gada 28.aprīlī plkst.4.43 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz minēto hosteli. Ierodoties notikuma vietā septiņas minūtes pēc informācijas saņemšanas, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ēkas sestajā stāvā deg tur ierīkotais hostelis un aizdedzies arī ēkas jumts. Plkst.12.10. ugunsgrēks tika lokalizēts un noskaidrots, ka kopējā degšanas platība bija 250 kvadrātmetri.

Ugunsgrēka rezultātā ēkas jumta daļas konstrukcija, kas atradās virs viena no hosteļa esošajiem dzīvokļiem, tika stipri bojāta un vietām tā bija caurdegusi, kā arī daļa no izbūvētām istabiņām - pilnībā iznīcinātas.

Traģiskajā ugunsgrēkā bojā gāja deviņas personas, kas bija Latvijas valstspiederīgie.

Pēc ugunsgrēka policija aizturēja kopumā sešus cilvēkus, tomēr vēlāk pret četrām personām kriminālprocess tika izbeigts, jo izmeklēšanā šo personu darbībās netika konstatētas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Ugunsgrēkā izpostītā Merķeļa ielas dzīvokļa īpašnieks bija kādreizējais Rīgas Juridiskās augstskolas studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis. Firmas.lv informācija liecina, ka šogad sākta viņam piederošā uzņēmuma SIA "Hotels&Apartments" likvidācija. Laikā no 2019.gada 3.oktobra līdz 2020.gada 28.decembrim "Hotels&Apartments" bija vienīgais īpašnieks uzņēmumam SIA "Hospitality Solutions", kas saskaņā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošo informāciju bija atbildīgs par Merķeļa ielā 8 izveidotā un degušā nelegālā hosteļa biznesu. Šis uzņēmums likvidēts 2021.gada septembra beigās. Tā vienīgais īpašnieks kopš 2020.gada nogales bija Lietuvas pilsonis Arūns Skupeika.

"Hospitality Solutions" jau iepriekš bijusi inspekcijas redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu, aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja VDI.

Tāpat uzņēmums iepriekš ticis divreiz sodīts par nereģistrētu nodarbinātību, tomēr iesniegumi un pārbaudes nav notikušas tikai vienā adresē. Proti, pēc VDI paustā, uzņēmumam pieder vairāki hosteļi, turklāt tas laika gaitā mainījis nosaukumu no SIA "Riga Hostel" uz SIA "Hospitality Solutions".

Pēc inspekcijā paustā, nereģistrēta nodarbināšana konstatēta Merķeļa ielā 1, savukārt attiecībā uz hosteli Merķeļa ielā 8, kurā izcēlies traģisks ugunsgrēks, neviens sods iepriekš nebija piemērots.

Iepriekš presē Rieksts minēts kā hosteļu saimnieks, hosteļu menedžeris un "Baltijā lielākais hosteļu īpašnieks". "Firmas.lv" informācija liecina, ka Riekstam savulaik piederējuši vairāki uzņēmumi, kas gan ir jau likvidēti. Patlaban dati neuzrāda viņa saistību ar piederošiem uzņēmumiem vai darbošanos uzņēmumu valdēs.

Rieksts bija izsludināts meklēšanā, taču vēlāk viņu policija aizturēja. Vēl pirms aizturēšanas internetā izplatītajā audiovēstījumā Rieksts apgalvoja, ka viņa meklēšana ir "politiķu PR spodrināšana". Rieksts savā vēstījumā arī apgalvoja, ka Merķeļa ielā degušās telpas nebija hostelis, bet gan īres dzīvoklis. Tāpat viņš apgalvoja, ka dzīvoklī ugunsdrošība bijusi "augstā līmenī" un "visur bija dūmu detektori".

Rieksts toreiz apgalvoja, ka Merķeļa ielas telpās neesot bijis pusotru gadu un "tur pavisam citi cilvēki darbojās un vadīja to visu".

Rieksts savā vēstījumā arī izklāstījis savas iespējamās versijas par ugunsgrēku, proti, pieļaujot, ka notikusi tīša dedzināšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu