Necenzēti viedokļi: ko cilvēki domā par jauno Saeimu (9)

Ieva Raiskuma
, Sadaļas Cilvēks redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kateryna Tsygankova/Shutterstock

Kādas cilvēkiem sajūtas pēc pirmajām Saeimas darba dienām? Apvaicājos šur un tur. Atbildes necenzēju, tomēr visspēcīgākie viedokļi palika aiz kadra. Šoreiz. Nevar jau pirmos trauslos deputātu asnus nobraukt ar skarbi pieredzējuša vēlētāja traktoru. Lai paaugas. Un varbūt viņi mūs vēl pārsteigs. Labā nozīmē. 

Ilze: Nepatika rīkojums zvērestu teikt latgaliski

Varēja būt sūdīgāk. Bet par cilvēku stulbumu man jau sen nav ilūziju, jo Covid-19 bija jaudīgs intelekta tests. Cilvēka atmiņa ir apmēram pusgadu ilga.

Aizmirsušies i otkati, i šoferu mazdēli, i oligarhu kapusvētki.

Par janvāra protestiem pat es vairs neatceros - kāpēc tie cilvēki tur Vecrīgā savācās, jo sekojošā demolēšana pārsita visu.

Nepatika, ka "Stabilitātes" "latgaliešiem" ticis dots rīkojums zvērestu teikt latgaliski. Pirmkārt, atkal latgalisko saistīs ar separātismu, lai gan saknē tas ir latviskais un drīzāk opozīcija rusifikācijai. Otrkārt, centieni šķelt un atšķelt Latgali no Latvijas. Piedņestras un visu Ukrainas tautas republiku sakarā Latvijas valstij un sabiedrībai būtu jābūt ļoti gudrai. Bet es īsti neticu "karmas latviešu" saprātam.

Elīna: Riebjas veci vēži jaunās kulītēs

Man kā tomēr vēl jaunam cilvēkam riebjas redzēt vecos vēžus jaunās kulītēs. Pie tam tos vecos vēžus, kuri sevi jau pierādījuši kā valstij kaitīgus un sapuvušus. Nu, skatījos, kā Šlesers šodien atkal lien tribīnē runāt, goda vārds, drusku slikti sametās. Pretīgi. Ceru uz kaut kādu saprātu no "Vienotības" bloka.

Ksenija: Viņi nesaprot, kur iepinušies

Mēs esam ievēlējuši Saeimu ar (seko trīs dažādu pretrunīgi vērtētu profesiju uzskaitījums) un tas vien jau ir ļoti skumji.

Ir skaidrs, ka šīs Saeimas laikā netiks pieņemts ne kopdzīves likums, ne homoseksuālu laulību atļaušana, noteikti tiks bremzēta Eiropas konvencija, un tie jautājumi, kas raksturotu Latviju kā progresīvu Eiropas valsti, tiks atstāti kā sekundāri. Veselības aprūpes joma būs totāli nesakārtota.

Mani uztrauc partija "Stabilitāte" viņu urliskās nostājas dēļ. Man liekas, viņi sabotēs un bremzēs normālu lēmumu pieņemšanas procesu, jo ir absolūti redzams, ka lielākā daļa šo cilvēku vispār nesaprot, kur viņi ir iepinušies.

Maija: Pie galerta bļodas badā nepaliksi

Lasot Saeimas sastāva sarakstu, pārņem ļoti pretrunīgas sajūtas. Neteiktu, ka ir pilnīgi pakaļā, jo, ja tev priekšā ir liela galerta bļoda, nepaēdis nebūsi, pat, ja tev tas negaršos. Jā, tur ir cilvēki, kas, manuprāt, labāk izskatītos uz apsūdzēto sola, bet nu labi, kas, mums Latvijas sabiedrībai, piedzimis, to - kristīsim.

Ir jau tāds drusku savdabīgs kopums, bet nu katram jādod iespēja, jo mēs esam par viņiem atbildīgi - mēs paši viņus vēlējāmies.

Noplaks jaunievēlēto sajūsmas saucieni, ka nu tikuši, tad arī sāksies darbs. Domāju, ka piedzīvosim vienu otru viņu infarktu no pārpūles un izmisuma risinājumus meklējot, kāds - savukārt neglābjami iedzīvosies rūtainās debesīs. Skarbi dāmām un kungiem ies. Stūrēt kuģi starp krīzēm un karu kaimiņos, tā nav nekāda ballīte. Neapskaužu tur nevienu, jo šoreiz tā nav silta vieta, bet gan cieti soli redzamā vietā. Arī potenciāli prātīgajiem un godīgajiem būs grūti.

Ja man būtu jāuzņemas "viedas gaišreģes" loma, teiktu, ka nevis viņi ietekmēs manu dzīvi turpmākos gadus, bet gan sabiedrībai pienācis laiks prasīt, lai sāk riktīgi par mums rūpēties. Pasaule jau ir izmainījusies. Ja iepriekšējo mīkstos sāniņus un spīdīgos purniņus sargāja kovida maskas, tad šie būs krietni vien redzamāki. Arī viņu savtība un muļķība. Tātad - tagad ir mūsu, sabiedrības, iznāciens, precīzāk, nepieciešams apzināts piebikstījies un pamudinājums strādāt mūsu labā, jo citādi tā prezidenta pieminētā "šļūkšana" vai "šļukšana" vien būs.

Nebūs vairs "tā, mēs te jums likumu uzrakstījām, tātad klusējiet un pildiet", bet gan "kāpēc nevar izdomāt kā mums to tagad atrisināt, jo mēs jums naudu maksājam - par ko?".

Vai arī "mēs jūs ievēlējām - gribam, lai arī mums ir savi zeļenski, arestoviči, pritulas, zalužniji un citi varoņi". Pagaidām mums ir viena jauka radībiņu bļodiņa, redzēs, kas no tās izaugs. Pagaidām manī vēl ir gana cieņas un atzinības, lai to uzdāvinātu topošajiem Latvijas valstsvīriem un sievām. Mēs vēl varam gaidīt, lai viņi izaug. Bet, kungi un dāmas, dariet to ātri, jo laika ir maz!

Aija: Vāji un vecišķi

Intelektuāli salīdzinoši vājāka Saeima nekā iepriekšējā. Patiesi žēl, ka šai labēji konservatīvajai valdībai ir tik neliels socialdemokrātiskais atsvars, turklāt tas pilnībā izpaliks pie valdības galda. Diemžēl šāda kombinācija liedz pat vāji cerēt, ka pavērsīsimies labklājības valsts virzienā. Katrā ziņā ar maziem uzplaiksnījumiem, mums priekšā četri vājas un vecišķas politikas demonstrēšanās gadi.

Māra: Sabiedrība nav gatava – un iepūt!

Man ir nemiers un nepatika pret jauno, dzīvniecisko spēku, kas kaut kur triecas, bet nevar saprast - aiz nejēdzības vai aprēķina un apmaksātības. Pārējie plēsīsies kā plēsušies. Patīk jaunais spīkers, cerams, ka vicinās āmuru!

Žēl, ka visas latviskās partijas tomēr nevienojās kopā, bet tas laikam neiespējamā misija. Kaut gan pie kara un 5., 6., 7. kolonnas vajadzēja būt kā mūrim. Bet miesas lietas, redz, traucē. Un tie otri atkal nesaprot, ka sabiedrība nav gatava. Un iepūt, ja nav gatava, tad nav.

Ilma: Šleseri paliek bez Ginesa rekorda

Amizanta šajā Saeimā izskatās deputātu dinastiju iedibināšana. Krištopans tēvs un Krištopans dēls. Šlesers tēvs un Šlesers dēls. Ja Kurzemē vairāk būtu ieredzēta Šlesera dēla sieva, tagad Saeimā būtu pirmais ģimenes trianguls. Bet, labi, dievs ar viņiem! Gadās taču, ka arī visi svētie paņem atpūtas brīdi vai riktīgu atvaļinājumu. Un, ta-dā, Šleseru iecerētais trianguls tomēr nevar pieteikties Ginesa rekordam par vienas dzimtas 3% kādas valsts parlamentā. Toties Saeimā atkal sēž partijas piederību gaišredzīgi mainījusī Hermeja dieviete Ramona Petraviča.

Baiba: Ķēmi!

Savēlēti vēl lielāki ķēmi par Gobzemu un Kaimiņu - ar katru reizi ķēmi kļūst arvien briesmīgāki.

Sallija: Būs vēl jautrāk kā ar Gobzemu

Garlaicīgi ar šo Saeimu nebūs, iespējams, būs vēl jautrāk kā ar Gobzemu. Ir tak skaidrs, ka Rosļikovs saviem vēlētājiem cītīgi būvē paralēlo pasauli tik-tokā. Interesanti, kad aicinās ielās? Un Šlesers jau arī – tūlīt pēc vēlēšanām sacīja, ka amatus jau viņiem nevajagot, viņš aicināšot cilvēkus ielās. Nu interesanta būs tāda Saeima – daļa vēlētāju dzīvos tik-tokā, daļa ielās, vēl kāds sapņo par kūdras purviem, kur Latvija celšot savu nākotni...

Zane: Skumjas un cerības

Cerības mijas ar skumjām. Skumjas jau piemetās, uzzinot vēlēšanu rezultātus, nav īsti pārgājušas. Par ko cerība? Ka tie pārējie noturēs buru puslīdz taisni.

Anda: Viss kā vienmēr

Kā vienmēr - būs deputāti ar prātu un sirdsapziņu, būs, kam vai nu tikai prāts vai tikai sirdsapziņa, būs bez šiem abiem. Un būs klauni. Būs arī nopirktie. Kas būs kurš, tad jau redzēsim.

Arnis: Vai ārsta komisija būs?

Redzēs vēl, kā to ārsta komisiju visi būs izgājuši – lai kāds neizsprūk cauri kā Aldis!

Kaspars: Kāds ķipīts, tāds vāciņš

Man ir skumji redzēt, ka Saeimu veido aizspriedumainu ļaužu vairākums ar ļoti apšaubāmu izglītību un globālā konteksta personīgās pieredzes trūkumu. Bet tāda jau arī ir Latvijas sabiedrība kopumā. Kāds ķipīts, tāds vāciņš.

Viesturs: Cirks nekur nav aizbraucis

Skatījos, kā nodod zvērestus. Nu zini, tas cirks jau nekur nav aizbraucis, klauni nomainījās nedaudz. Vēlēt es aizgāju, bet ko un kā viņi tur beigās sadala - nav ne jausmas. Nesekoju politikai līdzi aktīvi. Ja redzu, ka pieņem kaut kādus lēmumus, izvērtēju un, ja vajag, arī nolamājos: vo, @*#&! Lai jau sāk strādāt, tad redzēs.

Ieva: Varbūt mēs visi vēl nokaunēsimies

"Pavārs, zaglis, viņa sieva un viņas mīļākais" – britu režisoram Pīteram Grīnvejam bija tāda filma. Dies’ ar to filmu, bet tas uzskaitījums kā tāds skaitāmpantiņš man ienāca prātā, vērojot Saeimas pirmās dienas notikumus. Nu raiba publika, ļoti raiba, no profesijām un dzīves laikā nopelnītiem epitetiem un mīļvārdiņiem sanāktu ne viens vien filmas nosaukums. Cirks tur sanāk noteikti, piesardzīga optimisma pamaz. (Sasodītā pieredze.) Bet varbūt mūs visus vēl gaida priecīgi pārsteigumi un svelošs kauns par sliktām domām? 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu