Rīgas dome noslēgusi 15 miljonu eiro vērtu līgumu ar uzņēmumu, kas ir parādā valstij (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Sawat Banyenngam/Shutterstock

Rīgas dome noslēgusi 15 miljonu eiro vērtu līgumu ar uzņēmumu, kas valstij ir parādā vairāk nekā 700 000 eiro, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga". 

Sarkandaugavā drīz būs jauns pārvads, kas savienos Tvaika ielu ar Kundziņsalu. Tam ir svaigi noslēgts jauns būvniecības līgums. Būvdarbiem drīz būtu jāsākas. Vienam no celtniecības uzņēmumiem ir milzīgs nodokļu parāds.

Celtniecība sadalīta trīs posmos. Pirmajā ir jāizbūvē jauns ceļu mezgls Tvaika ielā. Otrajā - jāuzceļ pats tilts. Trešajā - uz salas jāizveido infrastruktūra ar pievadceļiem un muitas kontroles punktu.

Elektronisko iepirkumu sistēmā redzams, ka konkurss pirmajam posmam Tvaika ielas pārbūvei ar jauniem pievadceļiem tiltam, gājēju un veloceliņiem, sabiedriskā transporta pieturvietām, izludināts pērnā gada 24. decembrī.

Iesniegto piedāvājumu atvēršana notikusi šī gada 19. aprīlī. Pavisam iesniegti trīs pieteikumi. Izraudzīts lētākais. To kopā iesniegušas firmas "BMGS" un akciju sabiedrība "Ceļu pārvalde", solot Tvaika ielu pārbūvēt par nedaudz vairāk kā 15 miljoniem eiro.

Lēmums ar, kuru "BMGS" un "Ceļu Pārvalde" atzīta par uzvarētāju, pieņemts 14. jūlijā. Līgums starp Rīgas domes Satiksmes departamentu un uzņēmumu apvienību noslēgts trīs mēnešus vēlāk - 14. oktobrī.

Kā pamanījis viens no Rīgas domes deputātiem,

uzņēmumam "Ceļu pārvalde" šobrīd ir izveidojušās nopietnas problēmas ar spēju valstij samaksāt nodokļus. Un šādas problēmas bijušas arī iepriekš.

Rīgas domes deputāts (Konservatīvie) Valters Bergs saka: "Jo vairāk, kad valsts un pašvaldību iestādēs nemanipulē ar savu naudu, bet operē ar nodokļu maksātāju naudu un faktiski būtu jāveic regulāras savu līgumu pušu otru pušu monitorings par viņu finansiālo stāvokli. Par iespēju nodokļu parādiem. Jo šajā gadījumā A/S "Ceļu pārvalde" nav ne viens vien līgums ar Satiksmes departamentu."

VID datu bāzes rāda, ka pavasarī, kad "Ceļu pārvalde" pieteicās Tvaika ielas pārbūves konkursā, firmai nodokļa parāda nav. Tas uzradies vasarā - dažas dienas pirms firma atzīta par uzvarētāju. Un parāds krietni pārsniedzis likumā noteiktos 150 eiro.

6. jūlijā parāds bija 359 822 tūkstoši, 8. jūlijā 361 361 eiro, 13. jūlijā jau 362 049 eiro. Nākamajā dienā, kad Rīgas domes Satiksmes departamentā pieņemts lēmums par “BMGS" un "Ceļu Pārvaldes" izraudzīšanos būvdarbu veikšanai, nodokļa parāds pazudis. Bet 15 dienas vēlāk jau atkal uzradies. Šādi tas vairākkārt atkārtojies līdz pat 14. oktobrim, kad ar būvniekiem parakstīts līgums.

Rīgas domes Satiksmes departamenta biroja direktora p.i. Jānis Vaivods apgalvo, ka 14. jūlijā nodokļu maksājumu neesot bijis.

Kad viņam tiek norādīts, ka brīdī, kad tika slēgts līgums, nodokļu parāds ir bijis, Vaivods atbild: "Jā, iespējams, bet mums nav jāpārbauda uz to brīdi. Mēs arī nevaram neslēgt līgumu pie situācijas, kad viņš ir atzīts par uzvarētāju. Mēs vadāmies no Publiskā iepirkuma likumam, un jūs precīzi nocitējāt šo pantu. Tātad, uz to brīdi, kad tika pieņemts lēmums, viņiem nodokļu parāds nebija."

Līguma parakstīšanas dienā "Ceļu Pārvaldes" parāds valstij ir 378 494 eiro. Un kopš šīs dienas parāds turpinājis tikai augt.

Kā liecina pēdējā no VID sistēmas iegūstamā izziņa, 1. novembrī "Ceļu pārvaldes" parāds pret valsti jau dubultojies un ir 747 582 eiro.

"Mēs par šo esam lietas kursā, un mēs esam pārrunājuši," saka Vaivods. "Būvuzņēmējs ir teicis, ka tuvākajā laikā viņi šo situāciju novērsīs."

"Šis nav vienīgais līgums ar šo te uzņēmēju, kurš ir šobrīd departamentam noslēgtais. Līdz ar to, protams, mēs esam daļēji satraukti, bet mēs ceram, ka būvuzņēmējs tiešām atrisināt šīs problēmas," norāda Vaivods, piebilstot, ka seko līdzi sitācijai. 

"Jebkurā gadījumā esam gatavi arī stundai X. Esam gatavi nepieciešamības gadījumā sadarboties ar dažādām institūcijām, lai pabeigtu objektu. Nu, ja tie būs maksātnespējas administrators, tad tādā gadījumā arī maksātnespējas administrators," norāda Vaivods. 

A/S "Ceļu pārvalde" valdes priekšsēdētāja Adigjozala Mamedova vārds izskanējis vairākos skandalozos darījumos.

Valsts kontrole bija izpētījusi, ka valsts pārmaksājusi milzīgas summas, nomājot ātrās palīdzības automašīnas no Mamedova uzņēmuma "Rīgas Sanitārā transporta autobāze".

Daudzus gadus atpakaļ "Ceļu pārvalde" vēl bija Rīgas domes struktūra, tās vadībā tika likti partiju cilvēki, kas vēlāk ziedojumu veidā par to pateicās. Pirms 9 gadiem, kad Mamedova dēls ir vicemēra Andra Amerika partijas biedrs, "Ceļu pārvaldi" nopērk Mamedova firma "Rīgas Sanitārā transporta autobāze". Šobrīd "Ceļu pārvalde" ne tikai piedalās vairākos būvdarbos galvaspilsētā, bet tai nodoti Daugavas kreisā krasta Rīgas ielu uzturēšanas darbi.

"Ceļu pārvaldes" biroja vadītāja Ilze Girgensone raidījumam sniedz atbildi e-pastā: "Konkrētajā gadījumā ir ievērotas normatīvo aktu prasības. Tāpat nav pamatotas bažas par uzņēmuma spējām izpildīt uzņemtās saistības. Jautājums par nodokļu parādu tuvākajā laikā tiks atrisināts. Uzņēmums kā stabils un uzticams partneris sevi ir pierādījis strādājot jau ilgus gadus ar Rīgas domes Satiksmes departamentu, VSIA "Latvijas Valsts ceļi", kā arī citām valsts un pašvaldību iestādēm un privātuzņēmumiem. Un gatavs to apliecināt arī konkrētajā gadījumā."

Rīgas mērs un domē par satiksmi atbildīgās komitejas vadītājs par "Ceļu pārvaldes" nodokļu parādiem uzzināja no "Nekā personīga". Atbildīgs par konkursa izpildi esot Satiksmes departamenta direktors. Politiķi iepirkumos nejaucoties.

"Departamenta vadītājs ir manā tiešā pakļautībā. Es noteikti lūgšu informāciju un tālāk skatīsimies, ko darīt šajā jautājumā," sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Rīgas domes deputāts, Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV) norāda: "Ja tiešām konstatēsim, ka būs pārkāptas procedūras vai likums, tad būs attiecīgi jārīkojas. Ja nē, ir jābūt nākamajai mācībai, noteikti priekš citām reizēm, jo mums šis ne tuvu ne vienīgais, ne pēdējais iepirkums. Iespējams tiešām ir jāpaplašina šīs, pat ja to nepieprasa likums, ka jāpārbauda arī pirms līguma slēgšanas - ir vai nav nodokļu parādi."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu