Sācies gada tumšākais periods. LDz aicina būt īpaši piesardzīgiem un modriem dzelzceļa sliežu tuvumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ir iestājies gada tumšākais periods. Tumsa, nokrišņi un mainīgi laikapstākļi ir papildu riska faktors dažādiem satiksmes negadījumiem, tostarp nelaimes gadījumiem uz un pie dzelzceļa sliedēm, atgādina VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) pārstāvji, aicinot ikvienu iedzīvotāju šos faktorus ņemt vērā. 

Turklāt, tā kā biežākie nelaimes gadījumu cēloņi uz un pie dzelzceļa ir neuzmanība un pārgalvība, tumšajā diennakts laikā, esot pie dzelzceļa vai šķērsojot to, ir jābūt īpaši vērīgiem un piesardzīgiem, norāda LDz pārstāvji.

Rudens un ziemas sezonā iedzīvotāji turpina aktīvi nodoties darba, mācību, sporta un dažādām citām aktivitātēm arī diennakts tumšajā laikā, kas iestājas jau pēc plkst. 16 dienā. Turklāt vēl ilgi pēc tumsas iestāšanās notiek arī intensīva dzelzceļa satiksme, tāpat uz ielām turpinās arī gājēju, autovadītāju un citu satiksmes dalībnieku kustība.

LDz galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners uzsver, ka tumšajā diennakts laikā cilvēkiem, kuriem savās ikdienas gaitās jāšķērso dzelzceļš, ir jābūt divtik modriem un piesardzīgiem. Arī ziemas apģērbs - biezās cepures, kapuces, šalles - var ierobežot apkārt notiekošajam pievērsto uzmanību. Tādēļ jebkādām citām blakus darbībām - mūzikai austiņās, ziņu pārlūkošanai telefonā un visam pārējam - ir jābūt pilnībā pārtrauktām.

Neraugoties uz to, ka dzelzceļa ritošais sastāvs ir aprīkots ar jaudīgiem prožektoriem, mašīnista iespēja ieraudzīt bīstamību tumšajās diennakts stundās un sliktos laikapstākļos ir mazāka, un vilciena bremzēšanas ceļš var sasniegt pat vienu kilometru.

Šī gada 10 mēnešos negadījumos uz un pie dzelzceļa sliedēm dzīvību ir zaudējuši jau 12 cilvēki, bet traumēti ir vēl trīs cilvēki, informē LDz pārstāvji. Lielākā daļa no šiem nelaimes gadījumiem notikuši pašu cietušo vai bojā gājušo neuzmanības vai pārgalvības dēļ.

LDz, iestājoties tumšākajam gada laikam, turpina informatīvo drošības kampaņu "Redzi sliedes - nopauzē!", aicinot gājējus, riteņbraucējus, autovadītājus un citus satiksmes dalībniekus - nopauzēt kustību pirms dzelzceļa šķērsošanas. Tāpat tas ir aicinājums apturēt austiņās skanošo mūziku, saraksti vai ziņu pārlūkošanu viedierīcē, arī nopauzēt domu karuseli par darba vai ikdienas lietām, kas novērš uzmanību - pacelt acis, ieklausīties un šķērsot sliedes tikai drošā brīdī un tam atļautā vietā, lai varētu dzīvot tālāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu