Eiropas Savienība no nākamā gada plāno aizliegt 8K televizorus (32)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Televizors. Ilustratīvs attēls.
Televizors. Ilustratīvs attēls. Foto: Stefan Zeitz

Ja Eiropas Savienība (ES) pieņems jauno energoefektivitātes indeksu (EEI jeb "Energy Efficiency Index"), tas varētu aizliegt tirgot visus šobrīd tirgū pieejamos "smart" televizorus ar 8K izšķirtspēju, kā arī dažus televizorus ar 4K izšķirtspēju, ziņo laikraksts "Postimees", atsaucoties uz avotiem.

No 2023. gada 1. marta visiem jaunajiem televizoriem, kas tiks laisti tirgū, varētu tikt piemērotas vēl stingrākas prasības, tostarp zemāks maksimālais enerģijas patēriņa līmenis, kas varētu izspiest no tirgus lielāko daļu televizoru ar 8K ekrāniem, raksta "FlatPanelshd".

Iemesls tam ir zemākas energoefektivitātes klases ierīču izņemšana no tirgus, raksta "The Next Web".

No 2021. gada 1. septembra katram televizoram un citai ierīcei ar ekrānu piešķir konkrētu energoefektivitātes kategoriju no A līdz G.

Pašlaik neviens no tirdzniecībā pieejamajiem 8K televizoriem neatbilst jaunajām, stingrajām ES prasībām. Tāpat arī daži 4K televizori ir tām neatbilstoši.

 

Kas ir 4K un 8K?

4K izšķirtspēja ir gandrīz četras reizes labāka par sava priekšteča - Full HD jeb 1920 x 1080 pikseļu izšķirtspēju, kas pirms daudziem gadiem bija populārākā plakanā ekrāna televizoru izšķirtspēja. Full HD izšķirtspēja joprojām ir visizplatītākā, taču, iegādājoties jaunu smart televizoru, parasti tiek piedāvāta 4K izšķirtspējas ierīce (parasti 3840 x 2160 pikseļi). Šāda izšķirtspēja tiek dēvēta arī par UHD (Ultra High Density), kas nozīmē arī augstākas kvalitātes ekrānus ar izšķirtspēju teju 4000 vai vairāk pikseļu.

Savukārt 8K izšķirtspēja ir gandrīz astoņas reizes labāka nekā Full HD. Šiem televizoriem parasti ir 8K UHD (jeb 7680 × 4320) izšķirtspēja. Arī to enerģijas patēriņš parasti ir vairākas reizes lielāks nekā iepriekšējās paaudzes televizoriem. 8K televizoru joprojām ir maz, taču tiek prognozēts, ka 8K nākotnē aizstās 4K kā jauno attēla kvalitātes standartu.

Pirmie 8K televizori tika prezentēti pirms desmit gadiem.

Līdz martam ar 8K televizoriem varētu notikt tas pats, kas ar jaudīgajiem putekļsūcējiem, - tie tika masveidā pirkti, pirms stājās spēkā ierobežojumi.

2014. gadā tika aizliegti putekļsūcēji, kuru jauda pārsniedz 1600 vatu, bet no 2017. gada veikalos vairs nav putekļsūcēju, kuru jauda pārsniedz 900 vatu.

Tomēr no ražotāju puses tiek prognozēts, ka, "spēlējoties" ar programmatūru, viņi tomēr mēģinās iespiest 8K televizorus ES prasībās. Viena no ieteiktajām iespējām ir pēc noklusējuma ieslēgt ekonomisko režīmu, kas nozīmē mazāku enerģijas patēriņu. To var izdarīt tikai esošajās ierīcēs, atjauninot programmatūru. Proti, EEI vērtības tiek mērītas noklusējuma režīmā, bet neviens neliedz lietotājam ieslēgt režīmus, kas patērē vairāk enerģijas.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem (kas vēl nav pieņemti) 8K televizors varēs patērēt ne vairāk kā:

  • 55 collas - 84 vatus;
  • 65" - 112 vatus;
  • 75" - 141 vatus.

Eiropā 8K televizori kļūst aizvien populārāki, un līdz šā gada beigām to īpatsvars jauno modeļu pārdošanā pieaugs līdz 30 procentiem.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu