VIDEO ⟩ Cieši sadarbojoties trīs valstu likumsargiem, aizturēts Latvijas valstspiederīgais, kurš viltojis dokumentus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock

Šomēnes Spānijas policija ciešā sadarbībā ar Latvijas un Polijas likumsargiem, izpildot Eiropas apcietinājuma lūgumu, ir aizturējusi par dokumentu viltošanu aizdomās turētu vīrieti, kurš bija slēpies no policijas divus gadus.

Izmeklēšanas laikā jau 2020. gadā Rīgā policija uzgāja šī vīrieša izveidotu dokumentu viltošanas laboratoriju, un iegūtās pēdas liecina, ka tur varētu būt viltoti ap 300 dokumentu – ID kartes, automašīnas vadītāja apliecības, diplomi par iegūtu augstāko izglītību un citi, kas pārdoti iedzīvotājiem daudzās pasaules valstīs.

Šī gada oktobrī Valsts policija Latvijā uzsāktā kriminālprocesā par dokumentu viltošanu personu grupā pabeidza izmeklēšanu, nododot kriminālprocesu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Video: Aizturēts Latvijas valstspiederīgais, kurš viltojis dokumentus

Novembra sākumā ciešā sadarbībā ar Spānijas policiju Malagā tika īstenota aizdomās par dokumentu viltošanu turēta Latvijas valstspiederīgā aizturēšanas operācija. Šīs vīrietis divus gadus bija mērķtiecīgi slēpies no tiesībsargājošām iestādēm un slēpis savu identitāti, dzīvojot bez legāliem dokumentiem.

Pirmo reizi Valsts policija šo vīrieti un organizētās grupas dalībniekus aizturēja 2019. gada februārī saistībā ar dokumentu viltošanu personu grupā. Toreiz viltoto dokumentu ražotne tika konstatēta vīrieša dzīvesvietā Rīgā. Pēc apcietinājuma termiņa beigām 2020. gada jūnijā vīrietis nonāca policijas redzeslokā atkārtoti. Arī šoreiz Valsts policija noskaidroja pārējos organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus, taču noziedzīgās grupas līderim izdevās aizbēgt.

Jāpiemin, ka šoreiz Valsts policija konstatēja citviet Rīgā slēptās telpās izveidotu dokumentu ražotni. Tapa zināms, ka vīrietis viltojis Latvijas, Igaunijas, Nīderlandes, Beļģijas, Šveices, Spānijas, Vācijas, Itālijas un Zviedrijas ID kartes. Tās pārdotas un sūtītas iedzīvotājiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Beļģijā, Nīderlandē, Šveicē, Spānijā, Itālijā, Zviedrijā, Luksemburgā, Izraēlā, Marokā, Austrijā, Turcijā un Etiopijā. Tāpat viņš nodarbojies ar transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, izglītību apliecinošu dokumentu, invalīdu apliecību u.c. dokumentu viltošanu.

Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas priekšnieks Māris Priednieks norāda, ka viltotajiem dokumentiem bija ļoti augsta kvalitāte. “Aizdomās turētais vīrietis ar katru gadu savas prasmes pilnveidoja. Dokumentu viltošanā tika izmantoti čipi un luminiscējoši aizsardzības elementi, un bez ekspertīzes šos viltojumus nebija iespējams atšķirt no oriģināliem,” stāsta M. Priednieks.

Valsts policija noskaidroja, ka aizdomās turētais maina savu dzīvesvietu, pārvietojoties no vienas valsts uz otru. Viņš arī mēģināja aizbraukt uz Ķīnu, bet policijas aktivitātes dēļ viņam tas neizdevās. Vēlāk Latvijas Valsts policija noskaidroja, ka vīrietis ir devies uz Spāniju, kur organizēja dokumentu viltošanu, tāpēc sazinājās ar Spānijas policiju, kas noskaidroja vīrieša precīzu atrašanās vietu, un viņu aizturēja. Arī vīrieša aizturēšanas vietā Malagā tika konstatēta dokumentu viltošanas vieta. Turpat arī atrasta un atsavināta, iespējams, identitātes slēpšanai paredzēta sejas maska.

Paralēli meklēšanas pasākumiem Valsts policija noskaidroja, ka šis vīrietis ir saistīts ar noziedzīgu grupu, kas atrodas Polijā, un informēja par to Polijas robežsardzi. Un īsi pirms Latvijas valstspiederīgā aizturēšanas Malagā, Polijas robežsardze aizturēja viņa līdzdalībnieku.

Izmeklēšanas laikā ar mērķi apmainīties ar operatīvo informāciju un plānot personas aizturēšanu tika rīkotas vairākas operatīvās sanāksmes, kurās piedalījās Latvijas, Spānijas un Polijas policija.

Likumsargi turpina skaidrot personas, kas saņēmušas viltotos dokumentus, lai viņus sauktu pie kriminālatbidības.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu