"Twitter" lietotāji atraduši jaunu alternatīvu sociālajam tīklam. Kas par to zināms?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Koshiro K/Shutterstock

Ņemot vērā, ka pasaulē bagātākais cilvēks un ASV kompāniju "SpaceX" un "Tesla" dibinātājs Īlons Masks ir iegādājies sociālo tīklu "Twitter" un pārņēmis vadību pār to, daudzi lietotāji jau sākuši meklēt alternatīvas šim sociālajam tīklam. Viens no lielākajiem ieguvējiem šajā situācijā ir "Mastodon", vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mastodon" pārstāvji vēsta - pašlaik sociālo tīklu izmanto 655 tūkstoši lietotāju, no kuriem 230 tūkstoši pievienojušies pagājušās nedēļas laikā. Virspusēji "Mastodon" izskatās tieši tāpat kā "Twitter" – lietotāji var rakstīt ierakstus, atbildēt uz tiem, pārpublicēt un spiest "patīk", kā arī sekot cits citam. Tomēr patiesībā šī platforma darbojas pilnīgi citādāk.

Līdzība ar "Twitter" ir gan ļāvusi piesaistīt jaunus lietotājus, gan radīt zināmu apmulsumu. Platforma nav jauna – tā radīta pirms sešiem gadiem, un pašreizējā interese ir radījusi "Mastodon" serveru pārslodzi. Tieši tādēļ daudzi lietotāji ir sameklējuši veidus, kā tomēr izmantot šo platformu bez aizķeršanās.

Lai pieslēgtos "Mastodon", ir nepieciešams izvēlēties serveri. Tādi ir vairāki, un tos var iedalīt atkarībā no valstīm, pilsētām un interesēm. Ir iespējams pieslēgties serveriem, kuros cilvēki vairāk sekos līdzi norisēm tehnoloģiju jomā, sociālajās norisēs un tamlīdzīgi.

"MastodonApp UK" servera vadītājs Raiens Vailds, kurš vada serveri ar savas kompānijas "Superior Networks", norāda, ka 24 stundu laikā viņa vadītajā serverī reģistrējās 6000 jauni lietotāji, tādēļ nācās apturēt jaunu lietotāju reģistrāciju.

Serveris, kuru izvēlas jaunais lietotājs, kļūst par lietotājvārda daļu. Piemēram, cilvēki, kuri reģistrējas iepriekš minētajā serverī, izmanto savu lietotājvārdu. Tādējādi lietotājvārds varētu izskatīties šādi: "@lietotajs@mastodonapp.uk".

Tā arī var atrast lietotājus šajā platformā. Ja divi lietotāji ir vienā serverī, tad atrašanai vajadzīga tikai lietotājvārda pirmā daļa – bez servera nosaukuma. Citos gadījumos gan jāraksta pilnais lietotājvārds.

"Mastodon" ir sarežģīta platforma, kas nav vienots veselums, kā tas ir "Twitter" gadījumā. "Mastodon" nepieder vienai kompānijai vai uzņēmumam, un visi serveri veido vienu kopīgu kolektīvo tīklu. Tomēr, kā jau iepriekš minēts, katram serverim un tīklam ir savi īpašnieki, kas var būt gan privātpersonas, gan organizācijas.

“Mastodon” ir decentralizēts rīks, un decentralizētu platformu atbalstītāji izmanto “Mastodon” tieši šā iemesla dēļ – šo sociālo tīklu nav iespējams vadīt pēc vienas personas interesēm, nopirkt vai pārdot.

Šeit arī iezīmējas mīnuss – reģistrējoties "Mastodon", lietotājam jārēķinās, ka viņš nonāk konkrētā servera īpašnieka "paspārnē". Ja viņi kādā brīdī izdomās pamest serveri, tad būs jārēķinās, ka lietotājam būs jāzaudē savs profils. Tieši tāpēc “Mastodon” aicina serveru īpašniekus brīdināt lietotājus vismaz trīs mēnešus iepriekš par ieceri slēgt serverus.

"Twitter" dibinātājs Džeks Dorsijs pašlaik strādā pie jauna tīkla, kas saucas "BlueSky". Plānots, ka arī šī platforma būs decentralizēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu