Lai taupītu elektrību, "Staro Rīga" šogad nebūs (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gaismas festivāla "Staro Rīga" Ministru kabineta izgaismošanas projekts "Mosties!".
Gaismas festivāla "Staro Rīga" Ministru kabineta izgaismošanas projekts "Mosties!". Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad nenotiks gaismas festivāls "Staro Rīga", kurš Latvijas galvaspilsētā rīdziniekus un pilsētas viesus priecējis kopš 2008. gada, "Apollo.lv" apstiprina
Rīgas pašvaldības Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators Raimonds Grants un komentē iemeslus un gaidāmās pārmaiņas.

Tam par iemeslu ir strauji augošās elektrības cenas. Grants komentēja: "Primāri tas ir saistīts ar energocenu krīzi, tāpēc mēs esam vienojušies, ka ierastā formātā šis pasākums nenotiks. Taču esam paredzējuši dažādus alternatīvus risinājumus.

Pilsētvidē šogad būs cita veida noformējums. Piemēram, tā būs dzīvā uguns un dažādi citādi objekti, kas nebūs tik ļoti saistīti ar elektrības izmantošanu un tērēšanu.

Lai gan tiek meklēti risinājumi, Grants apstiprina, ka šis pasākums nenotiks un netiks pārdēvēts citādi. "Rīgas budžetā ir atvēlēti līdzekļi šim projektam, mēs tos izmantosim citiem mērķiem, kā, piemēram, 18. novembra svētkiem un pēc tam arī Ziemassvētkiem. Būs dažādi objekti, bet tie neiekļausies "Staro Rīga" konceptā un idejā par to. Vismaz šogad."

Komentējot par to, kas ar šo pasākumu varētu notikt nākotnē, Grants teic: "Mēs ceram, ka uz priekšdienām "Staro Rīga" atkal notiks, taču skaidri zinām, ka šogad nenotiks."

Vaicāts, kā vēl elektroenerģijas taupība ietekmēs kultūras dzīvi Rīgā, Grants min, ka viss ir procesā: "Mēs par to ļoti domāsim; varbūt pasākumi vairāk notiks pa dienu. Mēs centīsimies nesamazināt kultūras piedāvājumu, lai cilvēki var apmeklēt dažādas norises galvaspilsētā.

Uzreiz varu teikt, ka iekštelpās būs zemāka temperatūra brīžos, kad tās neviens neizmanto, un tamlīdzīgi risinājumi. Vairāk padomāsim par to, par ko nebija padomāts līdz šim, un būsim taupīgāki ikdienā."

Par laimi, šobrīd neesot citu pasākumu, kurus nāksies atcelt.

Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa apstiprinātajā rīkojumā teikts, ka visās Rīgas pašvaldības struktūrvienību un iestāžu ēkās šogad uzdots ieviest energoefektivitātes pasākumus, samazinot siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņu par 15 %. Aktivitāšu kopums, kas veicinās mērķa sasniegšanu, ir par vienu grādu zemāka temperatūra darba laikā un par četriem grādiem zemāka temperatūra naktīs un brīvdienās, ventilācijas sistēmu darbības kontrolēšana un precizēšana, kondicionieru darba ierobežošana, kā arī karstā ūdens patēriņa samazināšana.

Daudzās pašvaldības ēkās iekštelpu temperatūru kontrole jau tiek veikta automātiski. Daļā ēku, kas ir aprīkotas ar individuāli regulējamiem termostatiem, ir iestatīti 21 grādi pēc Celsija, bet gaiteņos – apmēram 18 grādi pēc Celsija. Pašvaldības mācību iestādēs arī paredzēts izmantot minimālo noteikto temperatūru. Valstī noteiktā minimālā temperatūra skolās ir 18 grādi pēc Celsija, bet bērnudārzu grupās ar bērniem jaunākiem par trīs gadiem minimālā temperatūra ir 20 grādi pēc Celsija.

Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" plāno samazināt enerģijas patēriņu par 15 %, paredzēta:

  • gaismekļu dimēšana (spožuma maiņa) LED gaismekļiem;
  • fasāžu un dekoratīvā apgaismojuma izslēgšana nakts stundās;
  • ielu apgaismes daļēja izslēgšana, kur blakus uzstādīti vairāki gaismekļi;
  • sporta laukumu apgaismes izslēgšana nakts stundās;
  • apgaismojuma nomaiņa Pleskodāles un Vecmīlgrāvja apkaimē (1745 gaismekļi) uz LED ar dimēšanas iespējām;
  • apgaismojuma ieslēgšana 15 minūtes vēlāk un izslēgšana 15 minūtes ātrāk;
  • izstrādātas papildu rīcības gadījumos, ja elektroenerģijas biržas tarifs ilgstoši būs ar ievērojami lielāku tarifu.

Minētie taupības pasākumi daļēji tiek ieviesti jau šobrīd. Papildus Rīgas enerģētikas aģentūra organizē apgaismojuma nomaiņas programmu iestādēm, kur vēl ir palicis neefektīvs apgaismojums.

Rīgas pašvaldības 2022. gada budžetā ir atvēlēti 129 327 eiro (ieskaitot PVN) gaismas festivāla "Staro Rīga 2022" un pilsētvides gaismas objektu programmai, taču, rūpējoties par elektroenerģijas taupīšanu, gaismas festivāls "Staro Rīga" šogad nenotiks. Tā vietā paredzēti alternatīvi risinājumi un cita veida pilsētvides noformējumi, piemēram, dzīvā uguns un dažādi dizaina objekti.

Rīgas domē uzsver:

"Šobrīd nav paredzēts izslēgt dekoratīvo apgaismojumu zīmīgām kultūrvēsturiskām ēkām un Brīvības piemineklim."

Foto: "Staro Rīga" 2019.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu