Pastāv bažas par plaši izplatītu krāpšanos ar invalīdu stāvvietas kartēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls.
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Šī brīža kārtība ar invalīdu stāvvietas kartēm ir viegli apejama negodprātīgākajiem cilvēkiem. Proti - šādas kartes saņēmējs, kurš pats transportu neizmanto, šīs kartes nereti nodod saviem tuviniekiem. Atbildīgajās iestādēs skaidro - problēma ir zināma, taču risinājuma pagaidām nav, vēsta Latvijas Radio. 

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" politikas koordinatore Iveta Neimane uzsver, ka ir kāda ļoti nopietna ar šo karšu izmantošanu saistīta problēma. Nereti šīs speciālās atļaujas izņem personas ar funkcionēšanas traucējumiem, bet pašas tās neizmanto un nodod lietošanai tuviniekiem.

Tas rada situācijas, kad tiem, kuriem patiešām nepieciešama speciālā stāvvieta, vietas nepietiek.

"Mums liela daļa šo cilvēku ir ļoti gados veci cilvēki vai cilvēki, kas neizmanto transportu, un šīs caurlaides tiek dotas pa rokām.

Ļoti daudz šīs caurlaides izmanto radi, draugi, un rezultātā Rīgā tā tiešām ir milzīga problēma, jo mums pašiem centrā ir birojs un atrast vietu mašīnai, kas ved cilvēku ar invaliditāti, ir ļoti, ļoti sarežģīti, jo principā visas speciālās stāvvietas ir aizņemtas," stāsta Neimane.

"Policijas redzeslokā parasti automašīnas, kas ir novietotas invalīdu stāvvietās, nonāk tajā brīdī, kad tās jau tur stāv. Viss, ko policija var tajā brīdī izdarīt, ir pārliecināties, vai šī karte automašīnā uz paneļa ir novietota, vēl pie reizes var pārbaudīt, vai tai nav beidzies derīguma termiņš, varbūt tāda vispār neeksistē [viltota]. Pārējos gadījumos policija neko īsti iesākt nevar. Vienīgais izņēmums būtu, ja šis vadītājs ir klāt. Tad mēs varam pārliecināties.

Tie gadījumi mums ir daudz retāki, bet praksē ir arī tādi bijuši, kur mēs konstatējam, ka tiek negodprātīgi izmantota šī invaliditātes karte," atzina Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu