Sākta parakstu vākšana par tīrām ielām, liedzot atvērta tipa atkritumu tvertnes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Spēcīgā vēja brāzmās apgāzti atkritumu konteineri pie dzīvojamām mājām Ogrē. Ilustratīvs attēls.
Spēcīgā vēja brāzmās apgāzti atkritumu konteineri pie dzīvojamām mājām Ogrē. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdzdalības platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par tīrām ielām, liedzot atvērta tipa atkritumu tvertnes, liecina informācija "Manā Balsī".

Priekšlikuma iesniedzēji uzskata, ka atvērta tipa atkritumu tvertnes ir pilnīgi novecojis risinājums publiskajā telpā, kas pilsētas videi dod minimālu labumu un rada jaunas problēmas. "Atkritumus no šīm tvertnēm izvazā putni un izmētā vējš. Nav runas par to, ka cilvēki nemāk utilizēt atkritumus, un daži tajos pat rakājas. Runa ir par to, ka vējainā laikā viss atkritumu saturs "lido" laukā. Vārnas nosēžas uz maliņas, neganti velk visu saturu laukā un lido ar visu "mantu" prom, piesārņojot ne tikai pie pašas miskastes un uz ielas, bet arī pilsētas kanālu un parkus," skaidrots priekšlikumā.

Publisko atkritumu tvertņu izmēri arī neatbilst tam cilvēku daudzumam, kas ikdienā tām paiet garām - tās ir pārāk mazas. Tā ir ikdienā novērota parādība īpaši Rīgas centrā, kas ļoti ietekmē skatu uz pilsētu. Šī problēma un prasītais risinājums attiecas uz Latvijas pilsētām vispār, tāpēc iniciatīvas autori vērsīsies ar to Saeimā, lai rastu risinājumu.

Iniciatīvas autori piedāvā atbrīvoties no pilnīgi visām atvērta tipa atkritumu tvertnēm, aizstājot tās tikai ar tvertnēm, kurām ir virsū, piemēram, mehāniski atverams vāks vai kurās atkritumus var ielikt pa caurumu bez iespējas kādam - gan cilvēkam, gan dzīvniekam - piekļūt pie šiem atkritumiem un vilkt tos laukā.

Sabiedrības ieguvums no šīs pārmaiņas būs tīras ielas, tīras pilsētas, tīra vide. Sētniekiem būs mazāk darba ar vairākkārtēju vienu un to pašu atkritumu savākšanu. Rezultātā būs patīkamāka un tīrāka dzīves vide.

Līdz šim par iniciatīvu parakstījušies 194 cilvēki. Vēl jāsavāc 9806, lai iniciatīvu varētu iesniegt izvērtēšanai Saeimā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu