G20 samitā Bali būs divi galvenie jautājumi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievijas karš Ukrainā un pieaugošais saspīlējums starp Ķīnu un Rietumvalstīm būs galvenie jautājumi pasaules lielāko ekonomiku līderu samitā Indonēzijas Bali salas kūrortā "Nusa Dua".

G20 līderu divu dienu samits, kurām dota cerīga tēma "atkopties kopā, atkopties stiprākiem", sāksies otrdien.

Oficiāli samita prioritātes ir veselība, ilgtspējīga enerģētika un digitālā pāreja, tomēr gaidāms, ka tās aizēnos bažas par pasaules ekonomikas lejupslīdi un ģeopolitiskajiem saspīlējumiem, kuri centrējas ap karu Ukrainā, kas turpinās jau gandrīz deviņus mēnešus.

Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā ir ietekmējis naftas, dabasgāzes un labības tirdzniecību visā pasaulē, tādējādi vēršot samita dalībnieku uzmanību pārtikas un enerģētikas drošībai.

ASV un to sabiedrotie Eiropā un Āzijā bažījas arī par Ķīnas ietekmes un agresīvākas politikas pieaugumu.

Indonēzijas prezidents Joko Vidodo ir centies veidot tiltu starp karojošajām pusēm un vasarā bija pirmais Āzijas līderis, kurš apmeklēja gan Krieviju, gan Ukrainu.

Viņš arī uzaicinājis samitā piedalīties Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai gan Ukraina nav G20 dalībvalsts. Gaidāms, ka Zelenskis samitā piedalīsies attālināti.

Viens no G20 samita uzdevumiem ir pārliecināt Krieviju pagarināt tā dēvēto graudu vienošanos, kuras pašreizējais termiņš beidzas 19.novembrī.

Jūlijā noslēgtā vienošanās ļāva Ukrainai, kas ir pasaulē nozīmīgs labības ražotājs, atsākt eksportu, kuru Melnajā jūrā mēnešiem ilgi bija bloķējusi Krievija.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka uz samitu nedosies, bet ASV prezidentam Džo Baidenam paredzēta tikšanās ar Ķīnas prezidenti Sji Dzjiņpinu, kā arī pirmā klātienes tikšanās ar jauno Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku un Itālijas jauno premjerministri Džordžu Meloni.

Baidena un Sji tikšanās pirmdien būs pirmā abu līderu klātienes tikšanās kopš 2021.gada janvāra, kad Baidens kļuva par ASV prezidentu. Baidens ar Ķīnas līderi plāno runāt par tādiem jautājumiem kā Taivāna, tirdzniecības politika un Pekinas attiecībām ar Krieviju.

Baidens iepriekš apliecināja, ka sarunā ar Sji vēlas izklāstīt, "kur ir katra no mūsu sarkanajām līnijām".

Pērn G20 samits Romā bija pirmais kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, kad līderi tikās klātienē. Putins un Sji samitu neapmeklēja.

Šogad G20 samitu aizēno arī Apvienoto Nāciju Organizācijas klimata konference Ēģiptē un Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas samits Kambodžā, kā arī Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomikas sadarbības sanāksme Taizemē.

G20 tika izveidota 1999.gadā kā forums ekonomikas problēmu risināšanai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu