Pie Bermudu trijstūra atrastas bēdīgi slavena kosmosa kuģa atlūzas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) apstiprinājusi, ka atlūzas, kas atrastas Atlantijas okeāna dibenā pie Floridas krastiem, ir daļa no bēdīgi slavenā kosmosa kuģa "Challenger", kas 1986. gada 28. janvārī īsi pēc pacelšanās eksplodēja un iegāzās okeānā. Bojā gāja visi septiņi kuģī esošie astronauti.

Sešus metrus garo kosmosa kuģa korpusa atlūzu nirēji pamanīja, meklējot Otrā pasaules kara laika lidmašīnu dokumentālās filmas par Bermudu trijstūri filmēšanas projekta ietvaros. Vraka atlūzas atradās uz ziemeļiem no Bermudu trijstūra, un filmas veidotājiem uzreiz radās aizdomas, ka tās varētu būt bēdīgi slavenā kosmosa kuģa atliekas.

Drīz pēc tam NASA izpētīja komandas uzņemtos videomateriālus un apstiprināja, ka tās patiešām ir “Challenger” atlūzas. Uzreiz par šo atklājumu tika ziņots bojā gājušo astronautu ģimenēm, bet 10. novembrī atklājums tika publicēts.

"Šī traģēdija būs uz mūžu mūžiem iededzināta mūsu valsts kolektīvajā atmiņā. Atklājums mums sniedz iespēju vēl reizi ieturēt klusuma brīdi, izcelt septiņu zaudēto astronautu devumu un pārdomāt, kā šī traģēdija izmainīja mūs," paziņojumā pauda NASA administrators Bils Nelsons.

Kuģa korpusa atlūza ir pirmā nozīmīgā "Challenger" atlieka, kas atrasta pēdējo 25 gadu laikā. Pagaidām tā atradīsies okeāna dibenā, līdz NASA izlems, kāds būs nākamais solis tās atgūšanā. Pēc likuma tāda veida vraki pieder valstij.

Kosmosa kuģis "Challenger" 1986. gada 28. janvārī uzsprāga 72 sekundes pēc pacelšanās no Kanaveralas raga kosmodroma, un bojā gāja septiņi ASV astronauti - Maikls Smits, Diks Skobī, Ronalds Maknairs, Elisons Onizuka, Gregorijs Džarviss, Džudita Reznika un Ņūhempšīras štata skolotāja Krista Makolifa.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu