Iespēja iepazīt vietējās faunas pārstāvjus. Rīgas zooloģiskajā dārzā izveidots Latvijas dzīvnieku maršruts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Urālpūce Rīgas Zooloģiskajā dārzā.
Urālpūce Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā izveidots maršruts "Latvijas dzīvnieki zoodārzā", pavēstīja zooloģiskā dārza Mārketinga un biznesa attīstības nodaļa.

Pirms vairāk nekā 110 gadiem, kad entuziastiski rīdzinieki domāja par zooloģiskā dārza atvēršanu Rīgā, viena no iesaistīto vēlmēm bijusi rādīt apmeklētājiem vietējās faunas pārstāvjus, lai iedzīvotāji iepazītu tos dzīvniekus, kas sastopami līdzās.

Arī šodien šis temats neesot zaudējis aktualitāti, tādēļ Latvijas Republikas proklamēšanas nedēļā no 18. novembra visiem interesentiem būs pieejams jaunais tematiskais maršruts "Latvijas dzīvnieki zoodārzā", kurā līkločiem varēs izstaigāt zooloģisko dārzu un apskatīt gan Latvijā manītus dzīvniekus.

Maršruta ceļvedi varēs lejupielādēt no Zoodārza sociālajiem tīkliem, gan arī no mājaslapas.

Šajā laikā no 18. līdz 20. novembrim Latvijas abinieku un rāpuļu zālē no plkst. 12 līdz 15 darbosies radošā darbnīca, kur profesionālu mākslinieku Aijas Putniņas un Jurija Tatarkina vadībā ikviens interesents varēs zīmēt dažādus Latvijas dzīvniekus.

Latvijas faunas pārstāvjus Rīgas Zooloģiskajā dārzā var apskatīt dažādās ekspozīcijās.

Viens no neparastākajiem ir Eiropas ūdele, kas savvaļā ir gandrīz iznīcināta.

Tādēļ tā ir iekļauta Pasaules Sarkanās grāmatas bīstami apdraudēto sugu kategorijā.

Latvijas ārēs tā nav konstatēta kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem. Lai glābtu šo sugu ir izveidota starptautiska Eiropas ūdeļu EEP programma, kurā jau daudzus gadus sekmīgi piedalās arī Rīgas zoodārzs.

Latvijā izaudzētie dzīvnieki un to pēcnācēji tagad dzīvo Igaunijas salās, kur nav sastopamas Eiropas ūdeļu konkurentes Amerikas ūdeles.

Akvārija ēkas ekspozīcijā apskatāmas Latvijas faunā labi zināmas zivis asaris, sapals, vīķe, rudulis, akmeņgrauzis, rauda un grundulis, kā arī mūsu zemē ievazātās jeb invazīvās sugas Ķīnas cimdiņkrabis un apaļais jūrasgrundulis. Šo abu sugu klātbūtne Baltijas jūrā nav vēlama, jo konkurē ar vietējām sugām par barību un dzīvesvietu.

Īpašu uzmanību pelna Pasaules Sarkanās grāmatas bīstami apdraudēto sugu kategorijā iekļautais zutis.

Tāpat šeit var iepazīt vismazāko grauzēju ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā - pundurpeli. Tās ķermeņa garums ir tikai seši līdz astoņi centimetri, apmēram tikpat gara ir arī aste, bet pieaugušu pundurpeļu svars ir no pieciem līdz septiņiem gramiem.

Rīgas zoodārza ekspozīcijās patlaban apskatāmi Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā iekļautie pelēkie roņi, ziemeļu lūši, lidvāveres, sarkankakla zosis, urālpūces, Eiropas ūpji un zaļās vārnas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu