"Jāierodas svētku tērpos." Etiķetes eksperte skaidro, kāds ir svinīgs apģērbs bērniem (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LightField Studios/Shutterstock

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, teju katrā mājā, kurā ir bērni, aktuāls ir jautājums, ko vilkt mugurā gan bērnudārzniekam, gan skolēnam pirmssvētku dienā. Etiķetes eksperte Aija Strautmane "Apollo.lv" komentē, kas vecākiem jāsaprot ar vārdiem "svētku tērps".

"Valsts svētki nav personīgā dzimšanas diena vai vārda diena. Latvijas dzimšanas diena ir oficiāli svētki, kas paredzēti visiem valsts iedzīvotājiem. Protams, šī nebūtu reize, kad mēs varētu ģērbt puķainas vai raibas drēbes," nosaka Strautmane.

"Ja mēs svētkus svinam mājās, tad būtu pieņemams, ka katrs velk, ko vēlas. Bet, ja runājam par bērnudārziem un skolām, īpaši, ja ir lūgts bērniem ierasties svētku tērpos, tad te gan būtu jāievēro lietišķā etiķete."

Vaicāta, vai valsts svētkos būtu jāvelk konkrētas krāsas apģērbs, Strautmane nosaka: "Ja tas ir tērps karmīnsarkanajā krāsā, bez strīpām vai citiem elementiem, tad tas varētu būt pieļaujams, bet

es neieteiktu ne bērnus ģērbt, ne pašiem valsts svētkos tērpties karoga krāsās."

Eksperte uzsver: "Valsts svētkiem brīnišķīgi der balta blūze vai krekls un tumša apakšdaļa - bikses vai svārki. 

Es to saku vairākus gadu desmitus, bet balta blūze ies vienmēr un visur,

tas attiecas gan uz sievietēm un vīriešiem, gan uz meitenītēm un puisīšiem. Tā ir neatņemama apģērba sastāvdaļa, kurai būtu jābūt ikviena cilvēka drēbju skapī. 

Vienai baltai blūzītei vai vienam baltam kreklam mājās ir jābūt."

Sarunā Strautmane norāda uz kādu rupju kļūdu, ko novērojusi jau sen: "Mammas bieži vien nopērk mazajiem puisīšiem un skolniekiem melnus uzvalkus, domājot, ka tas ir tas pareizākais, bet tā nav! 

Melns uzvalks ir bēru un sēru gadījumā, tas būtu jāatceras. Melns uzvalks ir vakara uzvalks patiesībā, melnu uzvalku velk dienā tikai vienā variantā - ar bērēm saistītos gadījumos."

Etiķetes eksperte izteica viedokli arī jautājumā par to, vai ikvienam Latvijas iedzīvotājam Valsts svētkos būtu jāievēro noteikta etiķete, uzliekot to sev par pienākumu. "Es teiktu, ka viss ir ļoti atkarīgs no situācijas. Vieni svētkus svin, ejot piknikā, citi - sēžot pie pusdienu galda, tāpēc teikt, ka katram jāvelk balta blūze un tumšzili svārki, nu nebūtu pareizi.

Ja cilvēks brauc uz mežu piknikā, viņš taču nevilks uzvalka bikses, baltu kreklu un kaklasaiti. 

Viss ir atkarīgs no tā, kur tu atrodies!"

Strautmanes zelta padoms - raibas drēbes ir privātiem pasākumiem, tas būtu jāatceras! Viss ir ļoti vienkārši - vienkrāsainas ir oficiālos, bet raibas - privātos pasākumos. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu