Zinātnieki atklājuši veidu, kā cilvēki var "sarunāties" ar kaķiem (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evgenia Terekhova/Shutterstock

Ja uzskatāt, ka ar kaķi ir nedaudz grūti komunicēt, jūs vienkārši nerunājat viņa valodā, vēsta portāls "Science Alert".

Jaunākais pētījums liecina, ka patiesībā tas nav tik grūti. Jums ir tikai vairāk viņiem jāsmaida. "Ir jāsmaida, samiedzot acis un lēni mirkšķinot," secināts pētījumā.

2020. gadā publicētajā pētījumā zinātnieki novēroja kaķu un cilvēku mijiedarbību, kā rezultātā secināja, ka lēnā acu mirkšķināšana liek kaķiem tuvoties cilvēkiem un izraisa pozitīvas emocijas.

"Kā cilvēkam, kurš ir pētījis gan dzīvnieku uzvedību, gan ir kaķu īpašnieks, ir prieks, ka varam parādīt, ka kaķi un cilvēki var sazināties šādā veidā," skaidroja psiholoģe Kārena Makomba no Saseksas universitātes.

Ja jums ir kaķis, tad jau esat ievērojuši, kā viņš piever acis un lēni mirkšķina.

Šis pētījums liecina, ka cilvēki var "kopēt" šo darbību, lai pavēstītu kaķiem, ka cilvēki ir draudzīgi un atvērti mijiedarbībai. Pētījumā psihologu komanda veica divus eksperimentus, lai noteiktu, vai kaķi izturas atšķirīgi pret cilvēkiem, kuri lēni mirkšķina.

Pirmajā eksperimentā īpašnieki lēnām mirkšķināja 21 kaķim 14 dažādās mājsaimniecībās. Kad kaķis bija iekārtojies un ērti iejuties vienā vietā savā mājas vidē, saimniekam tika dots norādījums sēdēt apmēram metra attālumā un lēnām mirkšķināt, kad kaķis skatās uz cilvēkiem.

Videomateriālā iemūžināja gan saimnieka, gan kaķa seju, un rezultāti tika salīdzināti ar tiem video, kur redzams, kā kaķi mirkšķina bez cilvēka tiem pretī.

Otrajā eksperimentā tika iekļauti 24 kaķi no astoņām dažādām mājsaimniecībām. Šoreiz mirkšķināja nevis īpašnieki, bet gan pētnieki, kuriem nebija iepriekšēja kontakta ar kaķi. Pētnieki veica to pašu lēnas mirkšķināšanas procesu kā pirmajā eksperimentā. Viņi atklāja, ka kaķi ne tikai biežāk mirkšķināja, bet arī tuvojās cilvēka rokai.

Pēdējos gados veiktie pētījumi ir parādījuši, ka minkas ir daudz draudzīgāki ar mājiniekiem, nekā tika uzskatīts iepriekš.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu