Popdīvai Meraijai Kerijai liedz kļūt par "Ziemassvētku karalieni" (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV popdīva Meraija Kerija ASV Patentu un preču zīmju birojā iesniedza prasību, kas ļautu dziedātājai piesavināties "Ziemassvētku karalienes" zīmolu. Tas Keraijai dotu pilnas tiesības liegt bez viņas atļaujas izmantot "Ziemassvētku karalienes" nosaukumu gan mūzikā, gan citās biznesa jomās. Prasība gan tika noraidīta, vēsta BBC.

Kerijai arī neizdevās panākt ekskluzīvas tiesības uz abreviatūru QOC (no "Queen of Christmas" - Ziemassvētku karaliene) un vārdu salikumu "Princess Christmas" (Ziemassvētku princese). Tieši Kerijas balss daudziem asociējas ar Ziemassvētku laiku, jo radiostacijās tiek atskaņots viņas 1994. gadā izdotais hits "All I Want for Christmas Is You".

Kerijas uzņēmums "Lotion LLC" iesniedza prasību Patentu un preču zīmju birojā, pieprasot īpašumtiesības uz svētku zīmoliem. Cita dziedātāja – Elizabete Čena augustā iesniedza pretprasību, pieprasot bloķēt zīmolu reģistrāciju.

Tiek norādīts, ka Čena, kura pati ir zināma kā Ziemassvētku mūzikas izpildītāja, apsūdz Keriju centienos nopelnīt, izmantojot Ziemassvētku tematiku. Turklāt Čena pērn laida klajā albumu "The Queen of Christmas". Līdz ar to gadījumā, ja Kerijas prasība tiktu apmierināta, tad teorētiski Kerija varētu liegt Čenai izmantot šo nosaukumu savam albumam un dziesmai.

"Es ļoti stingri uzskatu, ka nevienam cilvēkam nav tiesību izveidot kaut ko "ekskluzīvu" saistībā ar Ziemassvētkiem un monopolizēt to kā zīmolu, kā to vēlas Kerija.

Tas vienkārši nav pareizi. Ziemassvētki ir visiem. Tas ir dalīšanās laiks, un tiem nevajadzētu piederēt kādam cilvēkam," pauda Čena.

Kerijas Ziemassvētku hits straumēšanas vietnē "Spotify" ir straumēts vairāk nekā miljardu reižu. Čena norāda, ka "tieši tādēļ Kerija cenšas izmantot Ziemassvētku zīmolu visos iespējamajos veidos – sākot no mūzikas, apģērbiem un alkohola, beidzot ar maskām un suņu apkaklēm".

Kerijas kompānija uz Čenas argumentiem nav atbildējusi. Tā kā vārdu salikums "Ziemassvētku karaliene" netiek uzskatīts par zīmolu, tad Ziemassvētku džemperu adītāji var neuztraukties par iespējamu autortiesību pārkāpumu.

Cita dziedātāja, Darlīna Lava, norāda, ka viņa par "Ziemassvētku karalieni" dēvēta jau ilgu laiku pirms Kerija kļuva slavena. Lava ir zināma ar vairākām klasiskajām Ziemassvētku dziesmām, kā "Baby Please Come Home", kā arī "White Christmas" kaverversiju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu