Latvijā pacientei veikta sarežģīta un visā pasaulē unikāla operācija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jacob Lund/Shutterstock

Nesen Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā kādai 23 gadus vecai papilomatozes pacientei tika veikta ārkārtīgi sarežģīta un Latvijā un visā pasaulē unikāla balsenes un trahejas daļas rekonstrukcijas operācija, lai sieviete spētu patstāvīgi elpot, ēst un runāt.

Rekurenta respiratora papilomatoze jeb cilvēka papilomas vīrusa (CPV) ierosināta elpceļu saslimšana pacientei jau ir kopš bērnības, un diemžēl šobrīd pasaulē nav tādu medikamentu, kas ļautu slimību pilnībā izārstēt. Jāuzsver, ka šī patoloģija ir ārkārtīgi reta.

"Slimības perēkļi – labdabīga audu masa – galvenokārt bija izvietojušies tieši balss saišu reģionā. Taču, slimībai progresējot, pacientei tika nosprostoti elpceļi un iznīcinātas balss saites.

Kritiskajā brīdī elpceļu atvere sašaurinājās līdz diviem milimetriem, kas ir jau dzīvību apdraudošs stāvoklis. Turklāt arī uzbalsenis, kas noslēdz elpceļus, izmēra ziņā viņai bija daudz mazāks nekā cilvēkiem bez šādām veselības problēmām.

Jaunās sievietes dzīves kvalitāte ievērojami pasliktinājās, vismaz divas reizes mēnesī kritiskā stāvoklī ar elpas trūkumu viņa nonāca Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), kur pacientei ar lāzeru tika likvidēti papilomatozes perēkļi un rētas. Šajā situācijā steidzami bija jāatrod iespējami labākais risinājums.

Esmu patiesi gandarīts, ka Rīgas Austrumu slimnīcā multidisciplinārā mediķu komandā mums izdevās veikt šo ārkārtīgi komplicēto operāciju, sniedzot pacientei cerību dzīvot pilnvērtīgu dzīvi," skaidro Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas plastikas ķirurgs Jānis Zariņš.

Minētā operācija kopumā noritēja 10 stundas. Tās ietvaros tika veikta visu bojāto audu rezekcija balsenes un trahejas daļā un rekonstrukcija, lai nodrošinātu to, ka, izrakstoties no slimnīcas, pacientei nebūtu nepieciešama traheostoma (mākslīgi izveidota atvere trahejā elpošanas nodrošināšanai), bet viņa patstāvīgi spētu ēst, runāt un elpot.

Visi mērķi tika izpildīti, jo sieviete šobrīd atrodas mājās, taču viņai vēl priekšā ir ilgstošs rehabilitācijas process. Operācijas rezultātā ir panākts tas, ka pacientes elpvads ir 16 mm plats, kas ir ļoti tuvu normai.

Pēc operācijas paciente piecas dienas pavadīja stacionāra "Gaiļezers" Intensīvās terapijas nodaļā. Veselības stāvoklim uzlabojoties, viņa tika pārvesta uz Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļu, kur tika sākts rehabilitācijas process, iesaistoties fizioterapeitei un audiologopēdēm.

Operācijas veikšanā, pēcoperācijas aprūpē un rehabilitācijā iesaistījās pulks multidisciplināro mediķu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu