Saule, daba un pasakaina ainava. Itālijas pilsēta maksās 30 000 eiro, lai tu pārceltos uz turieni

Foto: Shutter_o/shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Itālijas pilsētas pēdējos gados sacenšas, lai izveidotu gudras shēmas, kuru mērķis ir piesaistīt iedzīvotājus, lai "atdzīvinātu" pilsētas. No pussagruvušām mājām, kas tiek pārdotas par eiro, līdz lietošanai gatavām mājām par zemām cenām, ir bijusi neprātīga konkurence, vēsta raidsabiedrība CNN.

Gleznainā pilsēta Presice saulainā Apūlijas reģionā ir pēdējā, kas iesaistījusies spēlē, piedāvājot vilinošu piedāvājumu. Amatpersonas ir paziņojušas, ka viņi maksās līdz 30 000 eiro, lai cilvēki iegādātos tukšu mājokli un sāktu tur dzīvot.

Vēl labāk, ja darījuma ietvaros pārdodamo māju cena ir no aptuveni 25 000 eiro. Tāpat kā citus lētus īpašumus, kas tiek pārdoti visā Itālijā, tos sākotnējie īpašnieki jau sen ir pametuši.

Un kā bonuss - atrašanās vieta ir neticami skaista, to ieskauj Salento apgabala daba. Presices varas iestādes cer, ka naudas piedāvājums iedvesīs jaunu dzīvību viņu mazapdzīvotājā pilsētā, kur katru gadu jaundzimušo kļūst mazāk.

"Vēsturiskajā centrā ir daudz tukšu māju, kas celtas pirms 1991. gada un kuras mēs vēlētos redzēt atkal dzīvas ar jauniem iedzīvotājiem. Žēl redzēt, ka mūsu mākslinieciskie, vēsturiskie brīnišķīgās arhitektūras un rajoni lēnām iztukšojas," CNN stāsta vietējās padomes deputāts Alfredo Palese.

Pilsētas varasiestādes ir gatavas nākt klajā ar programmu tuvāko nedēļu laikā, kad informācija būs pieejama pilsētas domes tīmekļa vietnē.

"Mēs piedāvāsim līdz 30 000 eiro cilvēkiem, kas vēlas pārcelties uz šejieni un iegādāties kādu no šiem pamestajiem mājokļiem. Kopējais finansējums tiks sadalīts divās daļās – daļēji tas tiks novirzīts vecas mājas iegādei un daļēji pārveidošanai, ja nepieciešams," vēsta domes pārstāvis.

Foto: Shutter_o/shutterstock

Stāsts par divām pilsētām

Palese saka, ka, 2019. gadā apvienojoties ar blakus esošo kopienu, ir atvēlēts papildu budžets, lai nodrošinātu, ka projekts var turpināties nākamajos gados.

"Pēc apvienošanās saskaņā ar Itālijas likumiem mūsu plašākā teritorija tiks aplaimota ar vairāk valsts līdzekļu, aptuveni 1 000 000 eiro gadā vairākus gadus pēc kārtas, ko mēs plānojam ieguldīt, lai atdzīvinātu veco rajonu," saka Palese.

Presice un Acquarica pilsētās dzīvo aptuveni 9000 iedzīvotāju. Pilsētas dome jau ir sākusi papildu shēmas, lai piesaistītu vairāk iedzīvotāju, tostarp ir nodokļu atvieglojumi jaunu uzņēmumu izveidei un bērnu piemaksas ģimenēm ar bērniem.

Lai pretendētu uz 30 000 eiro atbalstu, pircējiem ir jāiegūst dzīvesvieta Presice pilsētā un jāiegādājas kāds no īpašumiem, kas celti pirms 1991. gada un kurus kartējušas iestādes.

Pēc Paleses teiktā, māju cenas ir sākot no 500 eiro par kvadrātmetru. Ar aptuveni 25 000 eiro vajadzētu pietikt, lai nodrošinātu 50 kvadrātmetrus lielu mājokli, kam nepieciešams remonts.

Zaļais zelts

Presices vēsture meklējama viduslaikos, kad tika izveidots cietoksnis, ko cēla mūki. Paralēli tam tika izveidotas olīvu audzes, tādēļ pilsēta ieguva reputāciju kā "zaļā zelta pilsēta" ar sulīgām olīvu audzēm, kurās tiek iegūta augstākās kvalitātes neapstrādāta olīveļļa.

Renesanses laikā tā kļuva populāra ar vietējo ražotāju vīnu, sieriem un liellopu tirdzniecību. Daudzi vietējie iedzīvotāji dzīvoja pazemē, rakdami alas Presices akmeņainajās nogāzēs.

Daudzām vēsturiskajām ēkām ir privāta piekļuve pazemes telpām, kurās joprojām atrodas masīvas olīvu dzirnavas.

Viena eiro māju programmas visā Itālijā

Kā norāda viens no šīs programmas dalībniekiem amerikānis Īsters Veiss, šīs programmas risinās visā Itālijā, tomēr lielākā koncentrācija ir Sicīlijā, un šajā programmā ietilpst vēl 20 pilsētas.

Dažas no populārākajām vietām šobrīd ir Camarata, Gangi, Musomeli, Salemija, Sambuka un Troina. Īsters uzsver, ka interese par mājām šajās komūnās ir milzīga.

"Kad 2019. gadā Sambuka paziņoja par savu programmu, neilgi pēc tam pilsēta pavēstīja – ir saņemti vairāk nekā 100 000 interesentu e-vēstuļu. Mājas parasti atrodas mazās lauku pilsētās.

Šīs pilsētas gadu gaitā ir piedzīvojušas ievērojamu iedzīvotāju skaita samazināšanos, jo iedzīvotāji pārceļas uz lielākajām pilsētām ziemeļos, lai meklētu darba iespējas," sacīja Veiss.

Vīrietis "Apollo" stāsta, ka ir grūti izvērtēt, cik daudz māju gadā tiek nopirktas. Par viena eiro māju iegādes statistiku viņš stāsta: "Dažās pilsētās, piemēram, Bivonā, ir pieejami tikai daži īpašumi. Citās pilsētās, piemēram, Salemi, ir pieejami vairāki desmiti īpašumu. Statistiku vēl vairāk ietekmē tas, ka vairākās pilsētās pārdod "luksusa" mājas – ļoti lētas mājas, taču tās pārdod privātīpašnieki."

Šobrīd zināms, ka komūnā Gangi ir pārdotas vairāk nekā 100 mājas par vienu eiro, bet Musomeli aptuveni 250, savukārt Sambuka līdz šim ir pārdevusi 120 mājas.

Īsters norāda, ka dažiem cilvēkiem renovācijas prasības viena eiro mājām ir nepieņemamas, tāpēc viņi dod priekšroku "luksusa" mājām, kuras maksā aptuveni 5000 – 40 000 eiro), jo tām bieži vien ir nepieciešama tikai modernizācija.

Vai tiešām māja Itālijā maksā vienu eiro?

Par to, kādi ir bonusi, iegādājoties kādu no šīm mājām, Veiss stāsta, ka Itālija piedāvā 7% vienotu ienākuma nodokli ārvalstu pensionāriem, kuri apmetas uz dzīvi mazpilsētā, kā arī sniedz nodokļu atlaidi ārzemniekiem, kuri pārceļas uz Itāliju darba dēļ. Šī atlaide ir vēl lielāka, ja ārzemnieki dzīvo Itālijas dienvidos vai mazpilsētās.

Viena eiro mājas iegāde nozīmē arī lielu renovācijas procesu, kurā jāiegulda visai daudz finansiālo līdzekļu.

Tomēr Veiss piebilst, ka Itālija ir īstenojusi veiksmīgu renovācijas bonusu programmu, kas ļauj cilvēkiem atgūt renovācijas izmaksas. Svarīgi arī atzīmēt, ka dzīves dārdzība šajās komūnās un pilsētās ir ļoti zema. Vairāki cilvēki ir atklājuši, ka mēnesī pietiek ar 1500 eiro.

Veiss stāsta, ka mājas iegādes process ir salīdzinoši vienkāršs, jo to pārvalda pilsēta, un pilsētas amatpersonas palīdzēs pircējiem.

"Tomēr svarīgi atzīmēt, ka katrā pilsētā process ir atšķirīgs. Dažviet pārdod pieejamās mājas visu gadu, taču dažās pilsētās izsola māju cilvēkam, kas sola vislielāko cenu.

Dažās pilsētās ir pieteikšanās process, kur prioritāte ir pircējiem, kas plāno tur dzīvot. Taču jebkurā gadījumā pircējiem māja ir jārenovē noteiktā termiņā (parasti no trīs līdz pieciem gadiem). Kā garantija, ka tas tiks izdarīts, pircējiem jāiemaksā depozīts," stāsta Veiss.

Parasti interesentiem renovācijas depozītā jāiemaksā 2000 līdz 5000 eiro, un pēc renovācijas pabeigšanas nauda tiek atdota pircējam. Tāpat nepieciešami finansiāli līdzekļi nodokļiem un nodevām, kas ir jāsamaksā, parakstot nepieciešamos dokumentus.

Cena par nodokļiem un nodevām svārstās no 2500 līdz 6000 eiro atkarībā no mājas atrašanās vietas, lieluma un mājas izmantošanas. Tātad, lai arī pati ēka maksā vienu eiro, faktiskās sākotnējās izmaksas būs no 4500 līdz 10 000 eiro.

Kad dokumenti ir parakstīti un māja pieder īpašniekam, pircējs pilsētas domei iesniedz apstiprināšanai renovācijas plānus un sāk procesu. Renovācijas izmaksas parasti ir no 600 līdz 800 eiro par kvadrātmetru – atkarībā no mājas stāvokļa un pircēja personīgās gaumes.

Kopumā renovācijas izmaksas varētu būt no 70 000 līdz 100 000 eiro. Savukārt pēc mājas pabeigšanas īpašniekam būs jāmaksā ikgadējie īpašuma nodokļi aptuveni 300 eiro gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu