"Sekas var būt smagas." Zobārsti peļ trendu, kurā jaunieši novīlē savus zobus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dean Drobot/Shutterstock

Estētiskas manipulācijas ar zobiem ir veiktas virknei populāru filmu industrijas un interneta personību. Šis "trends" ir nonācis arī līdz jaunākajai slavenību paaudzei - jaunieši lietotnē "TikTok" ir izcēlušies ar trendu, kas, pēc zobārstu domām, daudziem kārotā skaistā smaida vietā sagādās problēmas ar zobiem uz visu dzīvi, vēsta medijs "Business Insider".

Daudzi "TikTok" maza un vidēja izmēra influenceri pēdējā laikā dalās pieredzē par lidošanu uz ārzemēm, lai iegūtu smaida transformācijas.

Pirmais solis pirms procedūras ir zobu pievīlēšana, kas jauniešu smaidus padara līdzīgus tēliem no šausmu filmām vai dokumentālajām pārraidēm par haizivju dzīvi. 

Zobārsti aicina jauniešus veikt savus pētījumus, pirms tiek apsvērta šāda invazīva zobārstniecība.

Kā paskaidrojis kāds zobārstniecības profesionālis, šī nav standarta sagatavošana estētisko plātnīšu uzlikšanai, bet gan zobu kroņiem - tā ir procedūra, kas nav ieteicama jauniešiem.

Nezināšana par šo atšķirību var ietekmēt šo influenceru smaidus jau dzīves sākumā, radot neatgriezenisku kaitējumu - ārsti norāda, ka šo procedūru veikušajiem jauniešiem varētu būt nepieciešama protezēšana jau 40 gadu vecumā.

Stomatologs Zainabs Makijs no Detroitas ASV min, ka "estētiskām procedūrām parasti ir nepieciešams noņemt tikai mazu daļu no zoba, savukārt procedūra, kas sagatavo kroņu uzlikšanai, rada neatgriezenisku kaitējumu veselajiem zobiem, kas tiek novīlēti līdz mazām tapiņām".

Lai sagatavotu zobu pielāgotam porcelāna vai kompozītmateriālu sveķu pārklājumam, lielākajai daļai estētisko implantu ir nepieciešama zoba priekšpuse, kas novīlēta par pusmilimetru. Dažām estētiskajām plātnītēm pat nav nepieciešama sagatavošana.

Zobu kroņiem ir nepieciešams novīlēt divus vai vairāk milimetrus emaljas, kas arī redzams daudzos "TikTok" video, kuros influenceri rāda savu ceļu pretī "perfektajam smaidam".

Parasti kroņus liek bojātiem, nolauztiem zobiem.

Londonā dzīvojošais zobārsts Šaadi Manušehri saviem 94 tūkstošiem "TikTok" sekotāju atklājis, ka sagatavošana zobu kroņiem var sabojāt zoba nervu, tāpēc zobārsti neiesaka likt kroņus veseliem zobiem.

"Viņai ap 40 gadu vecumu būs zobu protēzes," sacīja Manušehri, komentējot "TikTok" videoklipu ar pusaudzi, kurai ir novīlēti zobi. Viņš tāpat uzsvēris, ka šī nav vienreiz veicama procedūra - ik pēc desmit gadiem pilna zobu apkope var izmaksāt pat 20 tūkstošus ASV dolāru, nemaz nerunājot par izmaksām, kuras rodas, ja zobiem rodas kariess vai citi bojājumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu