Putnu gripas dēļ amerikāņi sūkstās par nespēju tikt pie tītariem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Matthew Clemente/Shutterstock

Amerikāņi sūkstās, ka šogad ļoti grūti veikalos sameklēt brangu, kādus deviņus kilogramus smagu tītaru, kas ir Pateicības dienas galvenā maltīte. Iemesls tam ir putnu gripa, kas kopš februāra plosās 46 ASV štatos, vēsta ārvalstu mediji.

Lai arī putnu gripas uzliesmojumi pēdējā laikā ir ierobežoti un fermeriem ir izdevies uz svētku laiku uzaudzēt mazākus tītarus, tomēr vidējais ASV pilsonis ar to nav mierā, pieprasot deviņus kilogramus smagus putnus, vēstīts izdevumā "Axios".

Putnu gripas paveids "H5N1" parasti skar mājputnus un savvaļas putnus, tiesa, retos gadījumos tas atrasts arī zīdītājos – cūkās, kaķos un pat cilvēkos.

Daži no savvaļas putniem šo gripu var pārnēsāt, paši nesaslimstot, tomēr mājputniem tā ir ārkārtīgi nāvējoša. Inficēts tītars no šīs slimības mirst 48 stundu laikā. Lai apturētu gripas izplatību, fermeriem nākas pašiem nonāvēt veselus putnu barus.

Lai izaudzētu pārdodamu tītarieni, nepieciešamas aptuveni 14 nedēļas. Pēc putna apstrādes tas parasti sver septiņus kilogramus.

Tītaru tēviņš pēc 18 nedēļām var sasniegt pat 17 kilogramus lielu svaru. Tītaru mātītes parasti tiek pārdotas veselas, kamēr tēviņi tiek sadalīti mazākos gabalos vai samalti desās.

Putnu gripa gan to visu ir izjaukusi, un putnu ķermeņi veikalu plauktos nonāk aizvien mazāki. Tas pamatīgi sarūgtina daudzus amerikāņus, jo nu viena branga tītara vietā nāksies gatavot divus vai trīs mazākus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu