Ungārijas premjerministra šalle aizvaino Ukrainu un citas valstis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns nokaitinājis vairākas kaimiņvalstis, 20. novembrī uz futbola spēli starp Ungārijas un Grieķijas izlasēm ierodoties šallē, kas rotāta ar "Lielungārijas" karti.

Tajā kā Ungārijas daļa attēlotas mūsdienu Ukrainas un citu valstu teritorijas, uz ko šīs valstis Krievijas iebrukuma fonā reaģējušas ar dusmām.

Ungārijas premjerministra šalle labi redzama politiķa "Instagram" kontā ievietotā video, kurā viņš tiekas ar ungāru futbolistu Balāžu Džudžāku.

Ukraina otrdien paziņoja, ka šalles dēļ izsaukusi Ungārijas vēstnieku Kijivā sniegt paskaidrojumus. 

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba "Lielungārijas" šalli raksturojis kā "revizionistisku ideju slavināšanu, kas nedod neko labu Ukrainas un Ungārijas attiecību attīstībai un neatbilst Eiropas politisko nostādņu principiem".

Kuleba norādījis, ka Ukraina gaida Ungārijas atvainošanos.Uz Orbāna šalles attēlotajā "Lielungārijā" iekļautas arī mūsdienu Rumānijas, Horvātijas, Slovākijas, Serbijas un Austrijas teritorijas.

Rumānijas Ārlietu ministrija Ungārijas vēstniekam Bukarestē pirmdien paudusi "stingru nosodījumu" par Orbāna rīcību. "Jebkāda revizionisma izpausme, lai arī kāda tā būtu, ir nepieņemama, pretrunā pašlaik pastāvošajai realitātei un Rumānijas un Ungārijas kopīgajiem centieniem izveidot divpusējas attiecības," norādīja ministrija.

"Ašs acu uzmetiens vēsturiskajām kartēm Ārlietu ministrijā Vīnē apstiprināja sākotnējās aizdomas, ka Transleitānija beidza pastāvēt pirms apmēram simt gadiem. Savus ungāru kaimiņus par šo pavērsienu informēsim pie pirmās iespējas," komentārā medijam "Politico" ironizē Austrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Rumānijā dzīvo apmēram 1,2 miljoni etnisko ungāru, savukārt Ukrainas rietumu daļā - ap 150 000. Iepriekš spriedzi savstarpējās attiecībās rādījuši Orbāna mēģinājumi veicināt ungāru etnisko identitāti kaimiņvalstīs mītošajās ungāru kopienās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu