Eiropas Komisija piešķir īpašu statusu Salacgrīvas nēģiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nēģi. Ilustratīvs attēls.
Nēģi. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi ierakstīt produktu "Salacgrīvas nēģi" Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu un aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publicētā informācija.

Pieteikumu aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes "Salacgrīvas nēģi" reģistrācijai PVD saņēma 2018. gada decembrī, bet 2019. gada maijā to nosūtīja EK tālākai izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai. EK regula par Salacgrīvas nēģu iekļaušanu reģistrā stāsies spēkā šogad 12. decembrī.

Šobrīd Eiropas Savienībā (ES) kopā ir reģistrētas 925 aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, tostarp Latvijas produkti "Rucavas baltais sviests" un "Carnikavas nēģi".

PVD skaidro, ka aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde ir nosaukums, kas identificē produktu, kura izcelsme ir reģionā vai valstī, vai konkrētā vietā, konkrētā produkta kvalitāte, reputācija vai cita īpašība ir galvenokārt saistāma ar tā ģeogrāfisko izcelsmi, kā arī vismaz viens ražošanas posms notiek definētajā ģeogrāfiskajā apgabalā.

Kā norāda dienestā, svaigos Salacgrīvas nēģus zvejo ar murdiem, kurus no tačiem izliek Svētupē un Salacā Salacgrīvas pilsētas un pagasta teritorijā. Mūsdienās tikai Salacgrīvā nēģu zvejā joprojām izmanto taci un murdus.

LETA gan ziņoja, ka nesen arī Ādažu pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos tača izvietošanai Gaujā.

Svaigie nēģi ir pamatizejviela produktam "Cepti nēģi želejā", kura ražošanā visi posmi tiek veikti Salacgrīvā.

Līdz ar regulas stāšanos spēkā, turpmāk ar norādi "Salacgrīvas nēģi" drīkstēs marķēt tikai Svētupes un Salacas upēs Salacgrīvas pilsētas un pagasta teritorijā zvejotos nēģus un produktus, kuros tiek izmantoti šie nēģi un ja to pārstrāde notiek Salacgrīvas pagastā un pilsētā.

Reģistrētie nosaukumi tiek aizsargāti pret jebkādu to tiešu vai netiešu komerciālu izmantošanu produktiem, uz kuriem reģistrācija neattiecas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu