Atkāpies Krievijas sūtnis UNESCO. Pasaules mantojuma komiteja atsāks darbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
UNESCO.
UNESCO. Foto: Pompidu/Shutterstock

Krievijas sūtņa UNESCO atkāpšanās ļaus Pasaules mantojuma komitejai beidzot atsākt darbu, ziņu aģentūrai AFP apstiprinājis avots diplomātu aprindās.

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma komiteja ir atbildīga par kultūras pieminekļu saglabāšanu visā pasaulē un UNESCO kultūras mantojuma saraksta papildināšanu. Taču komiteja mēnešiem ilgi nespēja strādāt, pastāvot iekšējām domstarpībām saistībā ar Krievijas lomu komitejā, ņemot vērā Maskavas uzsākto agresiju pret Ukrainu.

Krievijas sūtnis UNESCO Aleksandrs Kuzņecovs, kurš ieņēma Pasaules mantojuma komitejas priekšsēdētāja amatu, otrdien paziņojis par aiziešanu no UNESCO.

Kuzņecova atkāpšanās ļaus komitejai ātri iecelt jaunu priekšsēdētāju, AFP norādījis kāds ANO diplomāts.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Maskavas pārstāvja atrašanās komitejas vadībā izsauca citu dalībvalstu neapmierinātību.

Komitejai bija jāsanāk uz sēdi jūnijā Kazaņā, bet 46 valstis, tai skaitā Francija un Lielbritānija, boikotēja šo pasākumu.

Sēdē bija plānots atjaunot kultūras mantojuma saraktu.

UNESCO noteikumi nosaka, ka atlūgumu iesnieguša komitejas priekšsēdētāja aizstājēju ieceļ tā valsts, kura seko angļu valodas alfabēta secībā, kas šajā gadījumā ir Saūda Arābija. Gaidāms, ka Saūda Arābija tuvākajās dienās paziņos, vai uzņemies komitejas vadību.

UNESCO paziņoja, ka turpmākajās nedēļās notiks ārkārtas sanāksme, lai noteiktu nākamās kārtējās sesijas vietu un laiku, un sagaidāms ka tā notiks nākamā gada pirmajā pusē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu