VIDEO ⟩ Stājas spēkā spriedums Jūrmalas mēram Truksnim. Viņš zaudē amatu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūrmalas domes priekšsēdētajs Gatis Truksnis
Jūrmalas domes priekšsēdētajs Gatis Truksnis Foto: Paula Čurkste/LETA

Dienā, kad stājies spēkā spriedums, ar kuru ilggadējais Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS/LZP) atzīts par vainīgu dienesta viltojumā, viņš ir nolicis deputāta mandātu, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Truksnis mandātu nolicis, pamatojoties uz Pašvaldības domes deputāta statusa likumu, kura 3. pantā paredzētas deputāta pilnvaru izbeigšanās pirms termiņa. Deputāta pilnvaras izbeidzas pirms termiņa ar dienu, kad likumīgā spēkā ir stājies deputātu notiesājošs tiesas spriedums.

Uz minēto likuma normu aģentūrai LETA norādīja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, solot plašāku komentāru par šo situāciju sniegt pēc iepazīšanās ar tiesas spriedumu.

Trukšņa vietā domē par deputātu tagad varēs nākt Guntars Anspoks (ZZS/LZP), kurš, kandidējot pašvaldību vēlēšanās, norādīja, ka ir pašnodarbinātais, un ka 2006. gadā pabeidzis Latvijas Universitāti.

Savukārt ievēlēšanai par Jūrmalas domes priekšsēdētāju varētu virzīt līdzšinējo Trukšņa vietnieci Ritu Sproģi (ZZS/LZP), liecina neoficiāla informācija.

Sproģe apliecināja - ja kolēģi izvirzīs viņu šim amatam, tad viņa uz to kandidēs.

"Šādā gadījumā būs arī atbalsts no domes Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta deputātiem," sacīja deputāte.

Trukšņa un Sproģes pārstāvētajam Zaļo un zemnieku savienības sarakstam Jūrmalas domē ir astoņas no 15 balsīm, ar ko pietiktu Sproģes ievēlēšanai.

Līdz šim domes koalīcijā bijusi arī "Saskaņa". "Saskaņas" deputāte Larisa Loskutova piektdienas vakarā aģentūrai LETA sacīja, ka vēl nav iepazinusies ar situāciju, tāpēc nevar to komentēt.

Jauna priekšsēdētāja vēlēšanas paredzētas nākamajā domes sēdē, kas notiks 21.decembrī. Līdz jauna mēra ievēlēšanai dome turpinās darbu priekšsēdētāja vietnieces Sproģes vadībā, savukārt Truksnis turpinās strādāt valstspilsētas administrācijā priekšsēdētāja padomnieka amatā.

Kā ziņots, Augstākas tiesas (AT) Krimināllietu departaments piektdien atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas pērnā gada 29. novembra spriedumu, ar kuru Jūrmalas mērs Truksnis atzīts par vainīgu apsūdzībā par dienesta viltojumu saistībā ar komandējumu un sodīts ar naudas sodu 5000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja AT.

Tādējādi spēkā stājies spriedums, ar kuru Truksnis un viņa biroja vadītāja Ingrīda Vilkārse tika atzīti par vainīgiem saistībā ar dienesta viltojumu un Truksnim piemērots sods 5000 eiro apmērā, bet Vilkārsei - 2500 eiro apmērā.

AT atzina, ka apsūdzētie tiesiski un pamatoti atzīti par vainīgiem viņiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā. Proti, Truksnis, būdams valsts amatpersona, izmantoja citu amatpersonu, kas neapzinājās darbību prettiesiskumu. Savukārt apsūdzētā domes priekšsēdētāja biroja vadītāja organizēja minētā rīkojuma viltošanu.

Saskaņā ar apsūdzību, Truksnis, lai slēptu savu neattaisnoto prombūtni darbā, vienojās ar Vilkārsi, ka tiks noformēts rīkojums par komandējumu, kurā tiks ierakstītas nepatiesas ziņas, un ka šo dokumentu izmantos kā attaisnojumu amatpersonas darba kavējumam - neattaisnotai prombūtnei.

Truksnis piektdien aģentūrai LETA uzsvēra, ka kategoriski nepiekrīt tiesas lēmumam un nevienu dokumentu nav viltojis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu