Ar uztura bagātinātājiem cīņā pret vēzi. Patiesība vai mīts?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto.

Vitamīni, uztura bagātinātāji, fitoterapija – šādi produkti kļūst arvien populārāki to cilvēku vidū, kuri vēlas uzlabot savu veselību. 

Tomēr nereti gan internetā, gan iedzīvotāju māju pastkastītēs parādās reklāmas, kas sola medicīniskus brīnumus, tajā skaitā, runājot par prostatas veselību vai pat prostatas vēža ārstēšanu. Latvijas Urologu asociācija skaidro, kā neuzķerties uz krāpniekiem un pilnvērtīgi parūpēties par savu veselību.

"Uztura bagātinātāji un vitamīni spēj uzlabot mūsu veselību un pašsajūtu. Piemēram, ņemot vērā Latvijas laikapstākļu mainību, ir ieteicams regulāri lietot D vitamīnu, jo tas stiprina mūsu dabīgo imunitāti.

Tomēr ir jāspēj sev pašam skaidri pateikt, ka pārtikas piedevas nav medikaments ļaundabīgu slimību profilaksei un ārstēšanai," 

skaidro Latvijas Urologu asociācijas vadītājs, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas urologs Juris Plonis.

Nereti internetā atrodamie medikamenti prostatas veselībai, piemēram, tādi kuros sastopami bebru dziedzeru uzlējums vai Sibīrijas brieža ragi, sola ārstēt griezīgas vai dedzinošas sajūtas urīnizvadkanālā, sāpes jostasvietā, sēkliniekos vai starpenē, apgrūtinātu urinēšanu.

Viens no galvenajiem aicinājumiem – sāc lietot nekavējoties un kļūsti vesels.

Daļa vīriešu tic šiem solījumiem, iepriekš nedodoties pie ārsta un nepārbaudot šo nepatīkamo sajūtu iemeslus, uzstāda diagnozi paši sev, kā arī sāk tā saucamo pašārstēšanaos. Diemžēl nereti tiek ielaistas ļoti nopietnas saslimšanas, tai skaitā prostatas vēzis.

"Mūsu ķermenim pats signalizē, ka kaut kas nav kārtībā. Tomēr tikai ārsts spēj noteikt patieso diskomforta iemeslu, iesakot atbilstošu ārstniecības taktiku. Ir skaidrs, ka bezrecepšu preparāti nekaitēs jūsu veselībai.

Bet turpinot tos lietot un gaidot solīto efektu, pastāv iespēja, ka jūsu kopējā veselība var pasliktināties. Piemēram, vēža gadījumā pat pusgads ir pietiekami ilgstošs laiks, lai tas turpinātu progresēt, potenciāli radot metastāzes un pat novedot līdz letālam iznākumam.

Brīnumzāles pret vēzi nav izgudrotas, toties Latvijas medicīna ir pietiekami augstā līmenī, lai spētu precīzi uzstādīt slimības diagnozi, un spētu piemeklēt pacientam atbilstošāko terapiju. Galvenais ir doties pie ārsta, saņemt pareizo diagnozi un terapijas kursu," turpina Juris Plonis.

2021. gadā no prostatas vēža dzīvību zaudējuši gandrīz 500 vīrieši. SPKC dati liecina, ka 2021. gadā no ļaundabīgiem audzējiem Latvijā miruši vairāk nekā 3000 vīriešu. Novēlota vēršanās pie ārsta ir visbiežākais nāves iemesls.

Lai savlaicīgi atklātu prostatas vēzi, vīrietim pēc 50 gadu vecuma, vismaz reizi gadā ir jādodas uz pārbaudi pie urologa. Paralēli tam, nepieciešams veikt regulāras PSA asinsanalīzes, kas ir pirmais un vienkāršākais solis prostatas vēža diagnostikā. Vīriešiem, kuru ģimenes locekļiem ticis atklāts prostatas vēzis, šīs analīzes būtu jāveic jau no 45 gadu vecuma. Slimību laicīgi atklājot un ārstējot, vēzi ir iespējams izārstēt.

Turpinot 2020. gadā aizsākto tradīciju, Latvijas Urologu asociācija vēlās lauzt stereotipus un sniegt iespēju vīriešiem un to ģimenēm vienuviet saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem no labākajiem veselības aprūpes speciālistiem Latvijā.

Jau trešo gadu pēc kārtas, 29. un 30. novembrī no 15.30 – 18.00 Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja vērot tiešsaistes sarunas par vīriešu veselību. Tajās tiks apskatītas tādas tēmas kā vīriešu veselība un veselības pārbaudes, kas jāveic specifiskos vecumos, prostatas vēža un citu saslimšanu diagnostika, ārstēšana, profilakse, kā arī dzīvesveida ietekme uz vēža attīstību.

Tiešraide tiks translēta Latvijas Urologu asociācijas "Facebook" lapā, TVNET un "Apollo.lv". Šajās dienās ikviens anonīmi varēs uzdot sev interesējošos jautājumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu