Rakstniece Maija Pohodņeva izlējusi gandrīz 1000 blindāžas sveces Ukrainai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Maija Pohodņeva kopā ar savu romānu līdzautoru Modri Pelsi ar jaunāko izlieto ierakumu sveču partiju.
Maija Pohodņeva kopā ar savu romānu līdzautoru Modri Pelsi ar jaunāko izlieto ierakumu sveču partiju. Foto: No privātā arhīva

"Vēl 206 ierakumu jeb blindāžas sveces ceļā uz Ukrainu! Paldies visiem, kuri ziedo sveču liešanas materiālu!" savā "Facebook" kontā raksta rakstniece Maija Pohodņeva. Ar draugu palīdzību Maija izgatavojusi gandrīz 1000 blindāžas sveces. Tikt līdz "jubilejas" svecei esot dažu dienu jautājums, viņa saka.

Kopš augusta Maija gatavo blindāžas sveces sūtīšanai uz Ukrainu un iedvesmo to darīt citus. Pateicoties Maijas aktivitātēm, ir "aizdegusies" visa Latvija. Blindāžas sveces gatavo mājās, skolās, muzejos, muižās, bibliotēkās, pagalmos…

Maija stāsta, ka katrs sveču nodeguļu ziedojums un pienesums blindāžas sveču gatavošanai ir ar savu stāstu.

"Šoreiz man bija īpaši pie kā piedomāt, jo viens ziedotājs, kurš sagādāja palielu un smagu maisu ar baltām svecēm, zaudējis Ukrainā tuviniekus...

Cita ziedotāja bija sakausējusi sveču pārpalikumus sirsniņas formā - tie esot visi ģimenes svētbrīži kopā. Bija neliels maisiņš ar svecītēm cipariņiem: 1, 2, 3, 4 un vēl. Šķiet, ka pat ar mazītiņām salda biskvīta drusciņām aplipuši. Man bija ļoti žēl skatīties, kā kopējā masā izkūst balts lācītis, kas tur ķepās sirsniņu. Taču šoreiz visas ierakumu sveces sanāca tādas gaišas. Un viss viegli smaržoja pēc krustnagliņām."

Protams, arī pēc tūkstošās sveces Maija neapstāsies. Arī Adventes vainagā viņa sveces šogad nededzina – visas sveces, kas vien dabūjamas, vajadzīgas blindāžas sveču izgatavošanai.

Blindāžas sveces jau ir ceļā uz Ukrainu.
Blindāžas sveces jau ir ceļā uz Ukrainu. Foto: No privātā arhīva

Adventes vainags Maijai šogad ir ļoti īpašs. "Kara pieredze, lai arī tas nenotiek pie mums, ir traumējoša visiem. Arī man. Tāpēc šogad mans Adventes vainags ir no blindāžas sveču kartona atgriezumiem. Savācu kartona atgriezumus, kas sakrājušies kastē, sveces taisot - nākas gofrai malas pielīdzināt, ja ir nestandarta bundžas. Drusku stieples, mākslīgais sniedziņš un... Adventes vainags gatavs! Vārnas ligzda gan, bet var to saukt arī par dizaina elementu.

Adventes vainags šogad tāds.
Adventes vainags šogad tāds. Foto: Maija Pohodņeva

Katru reizi, uzmetot aci savam Adventes vainagam, piedomāšu par tiem, kuri tumsā un aukstumā, lai arī viņiem gaiši. Tikai izdzīvojot negatīvās emocijas, pārvēršot tās druskas par kaut ko jaunu, savu pieredzi apstrādājam tā, lai rētas turpmāk netraucētu priecāties par dzīvi. Lai mums visiem siltums, gaišums un cerības!"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu