Linkaits sašutis par biļešu iegādi sabiedriskajā transportā. "Rīgas satiksme" nepaliek atbildi parādā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas satiksme. Trolejbuss.
Rīgas satiksme. Trolejbuss. Foto: Evija Trifanova/LETA

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits mikroblogošanas vietnē "Twitter" paudis uzskatu, ka biļešu iegāde Rīgas sabiedriskajā transportā būšot sarežģītāka. "Rīgas satiksme" sniegusi arī savu skatījumu par izmaiņām. 

Tālis Linkaits raksta: "Tai brīdī, kad sapriecājies par biežāku sab transporta izmantošanu, Rīga izdomā sarežģītu shēmu mēnešbiļešu iegādei. "Citadeles" kartes arī no decembra esot atceltas."

"Rīgas satiksme" gan norāda uz pretējo: "Tieši otrādi, mēneša biļešu iegāde būs vienkāršāka, jo tās varēs nopirkt arī koda biļetes lietotnē, tiešsaistes režīmā. Patlaban mēneša biļetes var nopirkt tikai zilajos e-talonos vai Rīdzinieka kartē.

Šī informācija paredzēta tiem pasažieriem, kuri patlaban izmanto brauciena biļetes, to iegādi veicot dzeltenajos e-talonos, un arī turpmāk vēlēsies lietot nevis koda biļetes lietotni, bet e-talonu."

Tiek vēstīts: lai Rīgas sabiedriskajā transportā no 2. janvāra varētu izmantot mēneša biļeti, "Rīgas satiksme" aicina noformēt zilo e-talonu vai rīdzinieka karti.

Kā vēstīts, Rīgas domes Satiksmes komiteja 7. novembrī atbalstīja Rīgas sabiedriskā transporta biļešu reformu, kas paredz būtiski palielināt viena brauciena biļetes cenu. Vienlaikus būtiski izdevīgākas kļūs mēnešbiļetes.

Turklāt bez maksas turpmāk varēs pārvietoties strādājošie pensionāri.

Galvenās pārmaiņas skars pāreju uz pilnīgi citiem biļešu veidiem, atsakoties no 135 dažādiem biļešu veidiem un ieviešot laika biļetes, no kurām lētākā būs 90 minūšu biļete, kas maksās 1,5 eiro, un ar to varēs braukt vairākos transportlīdzekļos attiecīgo minūšu skaitu.

Viena brauciena maksa tiks palielināta par nepilniem 74% - no 1,15 eiro līdz 2 eiro par vienu braucienu. Taču realitātē viena brauciena biļeti par 2 eiro būs iespēja nopirkt tikai pie vadītāja autobusā. Un vienīgais maršruts, kurā to varēs izdarīt, ir 22.autobusā, kas kursē uz un no Rīgas lidostas.

Viena brauciena maksa 2 eiro tiks izmantota arī aprēķinos par kompensāciju 1. un 2. grupas invalīdiem, ko maksā no valsts budžeta.

Kopumā tiks ieviestas divas laika biļetes - 90 minūšu brauciena biļete, kas maksās 1,5 eiro, un 24 stundu biļete, kas maksās 5 eiro.

Trīs dienu biļete maksās 8 eiro, piecu dienu biļete - 10 eiro, bet mēnešbiļete - 30 eiro. Būtiskākās izmaiņas skars mēnešbiļetes, kuru maksa samazināsies par 40% - no 50 eiro līdz 30 eiro. Līdz ar to Rīga izlīdzinās situāciju ar citām Baltijas valstu galvaspilsētām.

Tiks saglabātas arī līdzšinējās atlaides, piemēram, studentiem, pedagogiem un medicīnas personālam būs spēkā 50% atlaide mēnešbiļetēm.

Tas gan nozīmē, ka atsevišķām pasažieru kategorijām, piemēram, pedagogiem un studentiem brauciena maksa var pieaugt. Piemēram, pedagogiem pašlaik vienā maršrutā mēnešbiļete visām dienām maksā 10 eiro, bet mēnešbiļete darbdienām maksā 8 eiro. Turpmāk būs tikai viena veida mēnešbiļetes, kas maksās 30 eiro, bet minētajai grupai ar 50% atlaidi - 15 eiro. Līdzīga situācija ir arī studentiem, kuri vienā maršrutā var nopirkt mēnešbiļeti par 10 eiro. Turpmāk tā maksās 15 eiro.

Uzņēmumā "Rīgas satiksme" apgalvo, ka pasažieru, kuri izmanto šādas biļetes, ir ļoti maz.

Izmaiņas neskars tās pasažieru kategorijas, kam piešķirtas 100% atlaides. Līdz ar to arī turpmāk seniori, skolēni un cilvēki ar invaliditāti Rīgas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas.

Savukārt jaunums būs 100% brauciena atlaide strādājošajiem pensionāriem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu