17 tonnu smaga meteorīta iekšienē atrasti uz Zemes nekad neredzēti minerāli (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Marina Kryuchina/Shutterstock

17 tonnu smaga meteorīta iekšienē Somālijā zinātnieki atraduši divus uz Zemes iepriekš nekad neredzētus minerālus. Tie varētu sniegt nozīmīgu informāciju par to, kā veidojas asteroīdi. Abi jaunie minerāli tika atrasti 70 gramus smagā fragmentā, kas bija paņemts no 16,5 tonnas smagā "El Ali" meteorīta, kurš Somālijā nogāzās 2020. gadā, vēsta ārvalstu mediji.

Minerāli nodēvēti par elalītu (par godu meteorītam) un par elkinstantonītu (par godu vadošajai pētniecei Lindijai Elkinsai-Tantonei).

"Katru reizi, kad tu atrodi jaunu minerālu, tas nozīmē, ka akmens ģeoloģiskais stāvoklis un sastāvs ir citādāks nekā citiem iepriekš atrastajiem akmeņiem.

Tieši tas to visu padara tik aizraujošu. Šajā meteorītā mums ir divi vēl neizpētīti minerāli, kas ir pilnīgi jauni zinātnē," paziņojumā teica pētnieks Kriss Hērds.

Tas ir meteorītu paveids, kas sastāv no dzelzs un sīkiem silikātu fragmentiem. Pētnieki plāno šo meteorītu izpētīt pamatīgāk, lai izprastu apstākļus, kuros veidojies asteroīds, no kura tas atdalījies.

Tiesa, turpmākie pētniecības darbi varētu būt visai sarežģīti, jo meteorīts pašlaik ir nogādāts Ķīnā, kur tam tiek meklēts pircējs. Tas varētu ierobežot pētnieku piekļuvi vērtīgajam kosmosa akmenim.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu