Kāds bija pēkšņais Baltkrievijas ārlietu ministra nāves iemesls? Versijas ir dažādas (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apmeklē Baltkrievijas ārlietu ministra Vladimira Makeja bēres.
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apmeklē Baltkrievijas ārlietu ministra Vladimira Makeja bēres. Foto: EPA/Scanpix

Aizvadītajā nedēļas nogalē negaidīti nomira Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs, kurš bija viens no Aleksandra Lukašenko režīma galvenajiem balstiem. LTV raidījums "Pasaules panorāma" apkopojis versijas, kas izskanējušas par Makeja nāvi.

Baltkrievu opozīcijas un trimdas pārstāvji iztirzā visdažādākās iespējas, ieskaitot sazvērestības versijas. Viņi norāda uz dīvainu sakritību virkni. Makejs nekad nav žēlojies par veselību.

Par Lukašenko privāto dzīvi Makejs zināja krietni vairāk nekā citi ierēdņi.

Baltkrievijas varasiestādes vēsta, ka Makeja nāve bijusi pēkšņa, ticis ziņots par sirdstrieku. Tomēr izskan arī runas, ka viņš varētu būt noindēts.

Baltkrievu izdevums "Naša Ņiva" raksta, ka 64 gadus veco Makeju piemeklējis infarkts. Tas noticis mājās, valdības rezidenču kvartālā Drozdos. 

Savulaik par Makeju teica, ka viņš varētu būt Lukašenko pēctecis prezidenta amatā, jo apmierinātu gan Rietumus, gan Austrumus. Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko izteicies, ka Makejs varētu būt noindēts.

Pēdējā laikā Lukašenko esot vairījies kontaktēties ar Makeju, sazinoties vien oficiālā kārtā.

Lukašenko domājis par jauna ārlietu ministra iecelšanu. 

Kremļa oponents un uzņēmējs Leonīds Nevzļins uzskata, ka Makeja nāve ir Krievijas specdienestu roku darbs.

Iespējams, Makejs neizturēja spriedzi, zinot, ka Lukašenko drīz viņu nomainīs. Šajā kontekstā izskanējis pat minējums par Makeja iespējamo pašnāvību.

Jau vēstīts, ka sestdien, 26. novembrī, tapa zināms par Baltkrievijas ārlietu ministra Vladimira Makeja nāvi. 

Ārlietu ministra amatā Makejs atradās kopš 2012. gada. Pirms nonākšanas ministra amatā Makejs strādāja prezidenta administrācijā.

Protestu gaitā, kas izraisījās pēc 2020. gada augusta falsificētajām prezidenta vēlēšanām, Makejs paziņoja, ka visiem, kas nepiekrīt valsts politikai, ministrija ir jāpamet. Žurnālisti šo paziņojumu tolaik saistīja ar to, ka divi ministrijas darbinieki bija piedalījušies piketā pret policijas vardarbību.

Krievijas prokremliskajos medijos un "Telegram" kanālos Makejs līdz 2020. gadam vairākkārt tika apsūdzēts centienos uzlabot Baltkrievijas attiecības ar Rietumiem uz Krievijas interešu rēķina.

Tomēr Makejs un viņa ministrija sekoja Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko kursam, arī pēc Krievijas pilna mēroga kara uzsākšanas pret Ukrainu februārī, kad Lukašenko atbalstīja Maskavu.

Rietumvalstu vidū sankcijas Makejam noteica tikai Kanāda. Ne ASV, nedz Eiropas Savienība to neizdarīja.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu