"Paldies visam, kas notika. Tā man bija laba reklāma." Par pretrunīgi vērtēto garīdznieku Mediņu uzņemta filma (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

20. novembrī pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma "Gruvešu pārveidotājs", kuras centrā ir sabiedrībā visai atšķirīgi vērtētais garīdznieks Andrejs Mediņš. 

Atgādinām, ka pirms diviem gadiem priesteri Mediņu, kuru cildināja sabiedrībā zināmi ļaudis, vainoja iespējamā vardarbībā pret bērniem. Tagad par viņu uzņemta filma.

"Paldies visam, kas notika, tā man bija laba reklāma," uzskata Bruknas kopienas vadītājs Mediņš. 

"Neko no tā, ko daru, es nedaru ne kamerai, ne tāpēc, lai cilvēki mani vērtētu. Visu daru debesīm," pirmizrādē sacīja katoļu priesteris Andrejs Mediņš. Viņš smēja – par to, ka filmas veidotāji Mediņam divus gadus staigājuši nopakaļ ar kameru, visvairāk piktojušies Bruknā, Kalna svētību kopienā, dzīvojošie.

"Viņi man prasīja – Mediņ, kāpēc no tevis grib uztaisīt zvaigzni? Tu taču zini, ka tāpat rullē!"

"Daudzi par Mediņu zina tikai pēc nostāstiem, un tie ne vienmēr ir pozitīvi. Filmu veidoju, lai sagrautu stereotipus par viņu," uzsver filmas režisors Valdemārs Helmanis. Portretfilmu par Bruknas kopienas vadītāju režisors jau iesniedzis Nacionālajai kinobalvai Lielais Kristaps.

Noskaties filmas treileri!

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka kopš Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) 2020. gadā konstatēja pārkāpumus prāvesta Andreja Mediņa vadītajā "Kalna svētību kopienā", šis ir bijis ļoti apspriests temats. Viedokļu par to netrūkst, un neatbildēti palikuši daudzi jautājumi. Svarīgākais - jautājums par rehabilitācijas iespējām bērniem un jauniešiem ar atkarībām un uzvedības traucējumiem.

Reaģējot uz kādas privātpersonas sniegtu informāciju par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem Bruknas muižā, 20. augustā VBTAI un Tiesībsarga birojs veica atkārtotu pārbaudi.

Tās laikā tika konstatēts, ka nepilngadīgie, kas uzturas Bruknas muižā, tiek nodarbināti lauku darbos nesamērīgi ilgi - darba diena ilgst 10-12 stundas, bet gadījumā, ja nepilngadīgais nav izpildījis noteikto dienas normu, darbs turpinās arī nakts stundās. Pārkāpumu gadījumā viens no soda veidiem ir pārtikas devu ierobežošana - bērni spiesti pārtikt no maizes un ūdens.

Arī policija sāka administratīvo lietvedību par emocionālu vardarbību pret bērnu Bruknas muižā. Par iespējamiem likumpārkāpumiem Bruknas muižā, kur saimnieko biedrībā "Kalna svētību kopiena", kopumā tika sākti vēl četri administratīvā pārkāpuma procesi.

Viens no administratīvā pārkāpuma procesiem sākts par fizisko un emocionālo vardarbību pret vairākiem bērniem, viens - par emocionālo vardarbību pret vairākiem bērniem un divi par biedrības "Kalna svētību kopiena" un nodibinājuma "Saknes un spārni" informācijas nesniegšanu, neatbildot uz VP nosūtītajiem pieprasījumiem.

Vienlaikus, pamatojoties uz no Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) saņemto informāciju par iespējamajiem tiesību normu pārkāpumiem saistībā ar pakalpojuma sniegšanu vienam bērnam un noslēgto līgumu, sākta vēl viena resoriskā pārbaude par iespējamajiem biedrības "Kalna svētību kopiena" tiesību normu pārkāpumiem Bruknas muižā.

Biedrībā "Kalna svētību kopiena" VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatēja, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Pats kopienas vadītājs, priesteris Andrejs Mediņš noliedzis lielāko daļu pārkāpumu. Pēc viņa paustā, kāds tētis esot izdomājis konstatētos pārkāpumus, lai atriebtos par to, ka no Bruknas tika "izmests" viņa bērns, tāpēc šis incidents ir sācies.

Prāvests norādīja, ka Bruknas muižā dzīvojošajiem jāievēro ļoti stingri noteikumi un liela disciplīna, tomēr, ja viņus tas neapmierina, viņi jebkurā brīdī drīkst kopienu pamest. Viņš apgalvoja, ka neredz iemeslu sevi attaisnot, jo apsūdzības neesot nedz izmeklētas, nedz noskaidrotas, bet viņš sabiedrības acīs jau esot "baigā cūka", un to viņš pieņemot ar "lielu mīlestību".

Nepilnu gadu Bruknas kopienā izmeklēšanu veica Valsts policija. Kriminālpārkāpumus gan nekonstatēja, un pērnā gada sākumā lietu izbeidza.

Aicināties iepazīties ar 2019. gada atklāto saruna ar katoļu priesteri Andreju Mediņu, kurš stāstīja par dzīvi, darbu, un atklāja - kur pazudusi mīlestība. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu