Krievijas vēstniecība aicina demontēt ievērojamu latviešu pieminekļus (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes piemineklis Rīgas Otrajos Meža kapos.
Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes piemineklis Rīgas Otrajos Meža kapos. Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievijas vēstniecība aicina nojaukt vairāku ievērojamu latviešu pieminekļus Latvijā.

Agresorvalsts vēstniecība savā "Telegram" kanālā publicējusi paziņojumu, kurā tā nosoda sabiedriskās iniciatīvas portālā "manabalss.lv" iesniegto priekšlikumu nojaukt krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli Rīgā, jo iniciatīvas autori to uzskata par vienu no "pēdējiem palikušajiem krievu imperiālisma simboliem".

"Kronvalda parka teritorija tiks atbrīvota no krievu imperiālisma mantojuma. Tiks atņemta iespēja Krievijas vēstniecībai turpināt šo pieminekli izmantot savu naratīvu izplatīšanai un krievu imperiālisma atbalstīšanai," raksta iniciatīvas autori.

Krievijas vēstniecība tikmēr uzsver, ka pēc iniciatīvas autoru loģikas būtu arī jānojauc pieminekļi vairākiem ievērojamiem latviešiem, jo viņi Krievijas impērijas laikā ir dzīvojuši, mācījušies un strādājuši Sanktpēterburgā un Maskavā.

Vēstniecība atgādina, ka Krievijas impērijas augstskolās krievu valodā izglītību ieguva tādi ievērojami latviešu tautas pārstāvji kā rakstnieks Jānis Rainis un komponists Jāzeps Vītols, mākslinieks Jānis Rozentāls, tēlnieks Kārlis Zāle, pirmais Latvijas Republikas prezidents Jānis Čakste un daudzi citi.

"Dzejnieks Juris Alunāns, publicists Krišjānis Valdemārs, valsts himnas autors Kārlis Baumanis un tautasdziesmu vācējs Krišjānis Barons ilgus gadus dzīvoja un strādāja Sanktpēterburgā un Maskavā," paziņojumā uzsver Krievijas vēstniecības pārstāvji.

"Sekojot iniciatīvas autoru loģikai, arī šie sabiedriskie darbinieki būtu jāiekļauj melnajā sarakstā un viņiem veltītie pieminekļi jānojauc, viņu loma Latvijas kultūras un valstiskuma attīstībā ir jāizskauž," teikts paziņojumā.

Foto: Krievijas vēstniecība Latvijā/Telegram

Krievijas vēstniecība Latvijā savos soctīklos regulāri publicē Krievijas propagandu.

Jau ziņots, ka uzņēmējdarbības konsultants un pasniedzējs, zemessargs Juris Ulmanis pieļauj iespēju oficiāli ar sabiedrības iniciatīvu portāla "manabalss.lv" starpniecību uzsākt balsu vākšanu par elektrības atslēgšanu Krievijas vēstniecībai Rīgā.

Ulmanis aģentūrai LETA atzina, ka atsaucība šādam aicinājumam, kuru viņš 25.novembrī izteica mikroblogošanas vietnē "Twitter", ir ļoti liela.

Ulmanis uzsvēra, ka pats patlaban atrodas Ukrainā un savām acīm redz, kādu postījumu šīs valsts infrastruktūrai nodara Krievija, kas ar raķetēm apšauda energoapgādes un citus objektus.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu