Serbijā par izlūkdienesta vadītāju ieceļ prokremlisko Vulinu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Vulins un Sergejs Lavrovs.
Aleksandrs Vulins un Sergejs Lavrovs. Foto: AP/Scanpix

Serbija izlūkdienesta vadītāja amatā iecēlusi kontroversiālo bijušo iekšlietu ministru Aleksandru Vulinu, kam ir saites ar Kremli, ceturtdien vēsta raidsabiedrība RTS.

Kaut arī Serbija ANO nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā, Belgrada atsakās pievienoties Rietumu sankcijām pret Maskavu.

Vulins ir bijušais aizsardzības un iekšlietu ministrs, un viņa nacionālistiskie izvirdumi vairākkārt izraisījuši diplomātiskus saspīlējumus ar kaimiņvalstīm.

Viņš ir viens no nedaudzajiem augsta ranga Eiropas politiķiem, kas pēc Krievijas februāra iebrukuma Ukrainā apmeklējis Maskavu. 50 gadus vecais Vulins augustā tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Vulins jau iztiecies, ka Serbija "nepiedalīsies antikrieviskajā histērijā", norādot arī uz Maskavas diplomātisko atbalstu Serbijai.

Vulins arī publiski iestājies par "serbu pasauli" - daudzās valstīs mītošo serbu savienību, kas, kā norāda kritiķi, lielā mērā atgādina Maskavas loloto "krievu pasaules" ideju.

Serbija kopš 2012.gada ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, tomēr tā teju pilnībā atkarīga no Krievijas gāzes.

Tā arī ir atkarīga no Maskavas veto balss ANO, ar ko faktiski tiek nodrošināts, ka Kosova, kas 2008.gadā pasludināja neatkarību no Belgradas, nav pilnībā starptautiski atzīta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu