Ķīnas astronauti pēc sešiem mēnešiem kosmosā atgriezušies uz Zemes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Shenzhou-14" kapsula.
"Shenzhou-14" kapsula. Foto: SIPA/Scanpix

Trīs Ķīnas astronauti sešus mēnešus strādājuši pie kosmosa stacijas "Tiangong" ("Debesu pils") būvniecības. Svētdien, 4. decembrī, viņi atgriezušies uz Zemes, vēsta Ķīnas valsts televīzija.

Kapsula ar komandieri Čeņu Donu un astronautiem Liu Janu, Cai Sjuidže Gobi tuksnesī Ķīnas ziemeļos nolaidās ap plkst.20.10 (14.10 pēc Latvijas laika).

Nepilnas piecas dienas "Tiangong" bija seši Ķīnas astronauti, jo trešdien sešu mēnešu misiju sāka pilotējamā kuģa "Shenzhou 15" apkalpe. Tā bija pirmā reize, kad vienlaikus kosmosā atradās seši Ķīnas astronauti.

Trīs astronauti ar misiju "Shenzhou 14" kosmosā devās jūnijā.

Pirmais Ķīnas kosmosa stacijas "Tiangong" modulis "Tianhe" ("Debesu harmonija") kosmosā tika nogādāts 2021.gada aprīlī. Novembrī stacija ieguva pašreizējo T formu, kad tai tika pievienots pēdējais no trim cilindriskajiem moduļiem.

"Tiangong" paredzamais mūža ilgums ir vismaz desmit gadi. Plānots, ka astronauti kosmosa stacijā veiks vairāk nekā 1000 zinātniskos eksperimentus, sākot no pētījumiem par augu pielāgošanos kosmosa videi un beidzot ar šķidrumu uzvedību mikrogravitācijā.

Ķīna sāka sūtīt kosmosā cilvēkus 2003. gadā. "Tiangong" ir šo lidojumu kulminācija un Pekinas lepnums - otrā apdzīvotā kosmosa stacija aiz NASA vadītās Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS). Ķīnai ir liegta piekļuve SKS.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu