Reģistrēts jauns Smiltenes novada ģerbonis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baznīcas laukums Smiltenē
Baznīcas laukums Smiltenē Foto: Edijs Pālens / LETA

Reģistrēts jauns Smiltenes novada ģerbonis, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Smiltenes novada ģerbonis ir dalīts ar pazeminātu ševrona griezumu, tas ir zilā un zelta krāsā. Augšējā laukā izvietota sudraba lilija un tāds pats liliju krusts, savukārt apakšējā laukā attēlots rudzupuķes zieds dabiskās krāsās.

Iepriekš novada iedzīvotāji balsoja par trīs ģerboņu metiem, vairākumam par labāko atzīstot variantu "Vienoti".

Ģerboņa "Vienoti" vairogs dalīts ševrona veidā, atspoguļojot jaunizveidotā Smiltenes novada trīs dažādās pieredzes, kas bija agrākajiem Smiltenes, Apes un Raunas novadiem. Ģerbonī ietvertie simboli norāda uz katras teritorijas kultūrvēsturisko mantojumu, piederību un saikni ar Eiropas telpu, kā arī rāda dziļākas saknes Eiropas kopējā vēsturē, norāda pašvaldība.

Proti, rudzupuķes simbols, kas izcelts zelta laukā, norāda uz novada administratīvo centru Smilteni un vadošo lomu novadā. Lilijas krusts ir Raunas teritoriālās vienības simbols, kas aizgūts no Rīgas arhibīskapijas, kurai saknes meklējamas viduslaikos. Savukārt sudraba lilija simbolizē Apes teritoriju, un tas aizgūts no vairākus gadsimtus saimniekojušās fon Vulfu dzimtas, kuras politiskie un ekonomiskie sakari šo vietu piesaistīja Eiropas kultūras telpai.

Heraldisko kompozīciju veido divu krāsu lauki. Dzeltenā lauka simbolika liecina par tiekšanos uz attīstību, kontekstā līdzi nesot jauna sākumu. Savukārt zilais lauks norāda uz intelektu un mieru. Ģerbonis kompozicionāli veido vienu veselumu pēc heraldikas vērtībām, kas balstās tradīcijās. Ģerbonī ir mēģināts tuvināt dažādību gan kultūrvēsturiskajā mantojumā, gan pieredzē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu