FOTO ⟩ Stingri apsargāta teroristu ieslodzīšanas ēka. Kas ir slepenā CIP iestāde Lietuvā? (1)

Foto: AFP/SCANPIX
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šī gada janvārī pārdošanā nonāca milzīga ēka netālu no Viļņas centra, kas savulaik kalpoja par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pārvaldīto aizturēšanas centru. Tomēr Lietuva šo centru nevēlas atzīt par CIP cietumu vai spīdzināšanas centru. Kas ir šī noslēpumainā ēka un kas par to zināms? "Apollo.lv" apkopoja pieejamo informāciju.

Saskaņā ar "pārsūtīšanas programmu" aizdomās turētie islāmistu kaujinieki no konfliktiem Afganistānā un Irākā tika nogādāti cietumos ārpus ASV jurisdikcijas.

Ēka bija pazīstama kā "Projekts Nr.2". "Šī bija stingri apsargāta ēka, kurā varēja darīt, ko vien vēlaties," ziņu medijam "Reuters" sacīja Arvīds Anušausks, kurš 2010. gadā vadīja Lietuvas parlamentāro izmeklēšanu.

Gari gaiteņi un amerikāniski elementi

Ieejot ēkā pa galvenajām durvīm, cilvēkus sagaida sarga postenis ar tonētiem stikliem, aiz kura pie sienas piekārtas visas kompleksa atslēgas,

No pirmā acu uzmetiena telpas pirmajā stāvā izskatās līdzīgas administratīvajiem birojiem vai sanāksmju telpām.

Ejot pa šaurajiem gaiteņiem, ir viegli apmaldīties – visas durvis izskatās vienādi, pie sienām nav norāžu, tikai jāpaļaujas uz biroja numuriem.

Gandrīz visas telpā redzamās detaļas ir amerikāniskas - no slēdzenēm līdz durvju eņģēm un ventilatoriem.

Uz grīdām un sienām palikušas "pēdas" no noņemtā papildu pārklājuma un no sienas izlīdušiem audio un video signāla pārraides kabeļiem.

Foto: AFP/SCANPIX

Piekļuve šai zonai no administrācijas telpām ir pa durvīm, kas vizuāli atšķiras no apkārtējās teritorijas.

Ēkas otrajā stāvā ir ducis pieticīgu dzīvojamo istabu. Istabās nav daudz vietas. Visas istabas ir aprīkotas ar atsevišķām tualetēm un dušām. Arī istabās teju viss ir amerikānisks - sākot ar dušas kabīnēm un krāniem, beidzot ar ventilācijas sistēmām.

Nekustamā īpašuma fonds šo vietu pārņēma no Lietuvas izlūkdienesta, kas to izmantoja kā mācību telpu no 2007. līdz 2018. gadam.

Lietuva neatzīst, ka ēka kalpoja kā CIP cietums

2009. gadā Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja veica parlamentāro izmeklēšanu, taču paziņoja, ka nav konstatējusi, ka Lietuvā būtu nogādātas CIP aizturētās personas.

Lietuva joprojām neatzīst, ka aptuveni 15 kilometrus no galvaspilsētas darbojies CIP cietums.

2016. gadā toreizējais tieslietu ministra vietnieks Pauļus Griciūnas Strasbūras tiesai sacīja, ka ēka ir izlūkošanas atbalsta centrs, bet ne cietums.

2018. gada maijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) paziņoja, ka Lietuvā 2005.-2006. gadā darbojās slepens CIP cietums, kurā tika turēti aizdomās turamie par terorisma veikšanu, un piesprieda samaksāt 130 tūkstošus eiro lielu kompensāciju Saūda Arābijā dzimušajam palestīnietim Abu Zubaidah.

Foto: AFP/SCANPIX

Šī gada janvārī tika paziņots, ka Lietuva ir pārskaitījusi šo kompensāciju.

Strasbūras tiesā šobrīd tiek izskatīta otra lieta, kurā Saūda Arābijas pilsonis Mustafa al Havsavi ​​ir iesniedzis sūdzību Lietuvai par nelikumīgu ieslodzījumu Amerikas slepenajā cietumā Lietuvā.

Kopš 2018. gada novembra Ģenerālprokuratūra veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu ar starptautiskajām tiesībām aizliegtu izturēšanos pret cilvēkiem. Šī izmeklēšana joprojām turpinās.

Ēkas nākotne

Jaunākā informācija liecina, ka šajā ēkā plānots izveidot Ieslodzījuma vietu pārvaldes mācību centru. Ieslodzījuma vietu pārvaldes izsludinātā konkursa uzvarētājiem projekts būs jāsagatavo un jāsaskaņo divu mēnešu laikā pēc līguma parakstīšanas, kā arī jāuzrauga projekta tehniskā īstenošana - tam paredzēts vēl 10 mēnešu termiņš.

Kā iepriekš informēja Tieslietu ministrija, mācību centru iepriekš bija plānots būvēt Viļņā.

Taču no šiem plāniem nācās atteicās "efektivitātes nolūkos, taupot līdzekļus un ņemot vērā ekspertu slēdzienus par būvniecības rādītāju un būvniecības prasību atbilstību pilsētas centra pilsētbūvnieciskajai struktūrai".

Tika aprēķināts, ka jaunbūve būtu izmaksājusi vismaz 5,7 miljonus eiro, un to nebūtu bijis iespējams uzbūvēt līdz 2024. gada otrajam ceturksnim, kad projektam vēl varēs izmantot Eiropas fondu līdzekļus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu