100 gadu laikā varētu "pazust" pasaulslavenās Ēģiptes piramīdas (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Daily Travel Photos/Shutterstock

Pasaulslavenās Ēģiptes piramīdas un Sfinksa līdz gadsimta beigām var tikt zaudētas klimata pārmaiņu dēļ, brīdinājuši eksperti, vēsta "ART News".

Klimata pārmaiņu izraisīta jūras līmeņa paaugstināšanās draud applūdināt Ēģiptes arheoloģiskās vietas, tostarp seno tempļu kompleksu Luksorā un lielāko daļu Aleksandrijas, Ēģiptes lielākās pilsētas, kas celta 331. gadā pirms mūsu ēras.

Senlietu muzeja "Bibliotheca Alexandrina" direktors Huseins Abdels Basirs sacījis, ka senā pilsēta varētu būt zem ūdens arī tuvāko 30 gadu laikā.

Saskaņā ar viņa teikto, gaisa piesārņojums un laikapstākļi apdraud arī Ēģiptes arheoloģiskos dārgumus.

"Trešdaļa no katras dabas teritorijas un viena sestā daļa no katras kultūras mantojuma vietas pašlaik ir apdraudēta klimata pārmaiņu dēļ," viņš teica.

Eksperti uzskata, ka Ēģipte piedzīvos smagas klimata pārmaiņu sekas, ja ilgtspējība netiks uzskatīta par prioritāti ne tikai Ēģiptē, bet arī visā pasaulē.

Eksperti ir prognozējuši karstuma viļņu, putekļu vētru un lietusgāžu pieaugumu. Novembrī arī "New York Times" ziņoja, ka Ēģiptes apskates vietas pilnībā varētu "izzust".

Eksperti arī uzsver, ka Ēģipte strauji sasilst. Prognozē vidējās temperatūras paaugstināšanos par vairāk nekā trim grādiem pēc Fārenheita ar katru nākamo desmitgadi.

Dienvidu pilsētā Asuānā temperatūra regulāri uzkāpj līdz 40 grādiem un vairāk, līdz ar to bojājas senie granīta pieminekļi.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu